Foci

2012.09.07. 09:23

Labdarúgás: vébéselejtező

Veszprém - Pintér Ádám sérülése okán az ex-pápai Gyömbér Gábor is meghívót kapott a magyar labdarúgó-válogatottba. Egervári Sándor szövetségi kapitány csapata újabb nagy feladat előtt áll: huszonhat év után kellene kiharcolni a világbajnoki döntőbe jutást.

Novothny Ottó

Borzasztó terhet cipel ugyanis a magyar futball válogatott szinten: az 1986-os vb-szereplés óta tizenhárom (hét Európa-bajnoki és hat világbajnoki) döntőről maradt le.

A legközelebb az 1998-as Eb-n állt a csapat a továbbjutáshoz, csoportmásodikként léphetett egyet előre, hogy beleszaladjon az óriási pofonba: a Jugoszlávok elleni pótselejtezőn itthon 1:7, idegenben 5:0 volt a végeredmény, vagyis összesítésben 12:1...

Eddig tizenkilenc világbajnokságot rendeztek és ebből kilenc alkalommal ott voltak a magyarok a legjobbak között. (Halkan jegyzem meg: kétszer, 1938-ban és '54-ben döntőt is játszottak, igaz, a vége mindkétszer ezüstérem lett.) Szóval, itt az újabb nagy remény, ám rózsaszínű álmokat senki ne kergessen: a papírforma alapján igen csekély az esélye a magyar továbblépésnek.

Igaz ez még akkor is, ha Egervári Sándor szövetségi kapitány a csoporton belüli harmadik helyet (ami egyébként semmire sem jó) kudarcnak könyvelné el. A kiírás szerint ugyanis minden első automatikusan jut tovább, míg a kilenc csoport másodikja (kivéve a legrosszabbul szereplőt) pótselejtezőn lép pályára oda-vissza vágó és ki-ki alapon a még kiadó négy döntős helyért.

A magyarok péntek este Andorra ellen kezdik meg a küzdelmeket, hogy aztán kedden a csoport első számú favoritja, Hollandia látogasson el a Puskás stadion vélhetően teli lelátója elé.

Király Gábor esélylatolgatását itt olvashatja

 

Játékoskeret, kapusok: Bogdán Ádám (Bolton), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olimpiakosz). Védők:  Varga József (DVSC), Vanczák Vilmos (Sion), Korcsmár Zsolt (Bergen), Mészáros Norbert (DVSC), Juhász Roland (Anderlecht), Lipták Zoltán (Győr), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Halmosi Péter (Szombathely). Középpályások:  Gyurcsó Ádám (Videoton), Gera Zoltán (WBA), Koman Vladimir (Krasznodar), Hajnal Tamás (Stuttgart), Szakály Péter (DVSC), Dzsudzsák Balázs (D. Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gyömbér Gábor (Ferencváros). Csatárok:  Szalai Ádám (Mainz), Németh Krisztián (Roda), Priskin Tamás (Vlagyikavkaz), Koltai Tamás (Győr).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!