Foci

2012.07.26. 05:41

Labdarúgó-árleszállítás

Megyei körkép - Befejeződött a megyei labdarúgó-bajnokság új vezetésének első teljes szezonja. A változásokat minden érintett érdeklődve fogadta, fenntartva a jogot a reklamálásra, amennyiben nem valósulnak meg a megígért reformok.

Novothny Ottó

Nos, a 2011/2012-es pontvadászat véget ért, ezúttal is hirdettek győzteseket, voltak nagy vitát kiváltó ügyek, vagyis kívülről úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben.

- Száznegyven csapat vett részt azokban a bajnokságokban, amelyeket mi szerveztünk - kezdte Csik Ferenc, a megyei labdarúgó-szövetség igazgatója, akit természetesen arról kérdeztem:  valóban ilyen békésen sikerült-e a hatalomátvétel. - Idén  viszont már százkilenc klub százötvenhárom együttese jelentkezett a hamarosan induló sorozatokra.

- A legfontosabb kérdés az, hogy mennyibe kerül az "árujuk"?
 
- A klubok tavalyi befizetéseinek kilencven százalékát visszautaltuk nekik, a társaságiadó-törvénynek köszönhetően. Nagyságrendekkel lett tehát olcsóbb a versenyeztetés. Itt szeretném elmondani, hogy köszönjük az érintettek türelmét, hiszen októberre ígértük a visszafizetést, de csak idén januárban történt ez meg. Ugyanakkor fontos újdonság, hogy a most induló bajnokságban már csak a tízszázalékos költséget kell előteremteni.

- A megyei szervezet munkáját részben minősítik a fegyelmi ügyek és azok megoldásai.
 
- Ilyen szempontból átlagos évet tudhatunk magunk mögött. Annyi változás történt, hogy a játékvezetők is bekerültek a sport-szakemberek körébe, a sportvezetők, játékosok társaságába. Tehát a bírókkal kapcsolatos problémákban is a fegyelmi bizottság jár el. Azt gondolom, hogy ez az egy év mindent helyrerázott, és jó hír, hogy harmincnál is többen jelentkeztek az új tanfolyamra, vagyis bővült a játékvezetői kör.

- Az átszervezés a megyébe is elért, folytatódnak a változások.
 
- Augusztus 16-án indul a tizenhat csapatos megye egy. A II. osztályban tizennégy együttes rajtol, egyetlen csoportban. A megye III-ban pedig két tizenötös közösség (észak és dél) harcol majd a helyezésekért.

- Idén huszonegy csapat játszhatott a megye kettőben, héttel tehát csökkent a létszám.
 
- Ennek oka, hogy egyszerűen elfogytak a fiatal labdarúgók. Azt tudni kell, hogy ebben a ligában ki kell állítani egy ifjúsági alakulatot. Éppen azért, hogy ilyen többé ne forduljon elő, újraindult a Bozsik-program. Az ötvennégy egyesület mellett ötvennél több általános iskola is becsatlakozott az U7, U9 és U11-es korcsoport fejlesztésébe, képzésébe. Őket egyébként a Magyar Labdarúgó Szövetség is támogatja.

- Feltételezem, tele vannak tervekkel.
 
- Szeretnénk olyan pályázati lehetőségeket nyújtani, hogy mindenki élni tudjon vele. Ezzel egy időben jó lenne, ha minden klubnál a helyszíni jegyzőkönyvkitöltés megoldható lenne, és akkor a meccsek végén azonnal elérhetőek lennének az eredmények. Látunk még tartalékokat az utánpótlás-nevelésben, fejlesztésben, fiatalok bevonásában, ez rengeteg munkát kíván, de szeretnénk előrelépni ez ügyben is. Törekszünk arra, hogy a kispályás, szabadidős  labdarúgást is integráljuk az MLSZ rendszerébe, hiszen például  ebben az esetben ez is dokumentálhatóvá válna. A megyei női futball rendszeréhez viszont mi csatlakoznuk, de itt is kitörési pont lehet a továbblépés.

 

Magyar Kupa-sorozat és pályaépítések

Már augusztus 15-én elindulnak az idei Magyar Kupa mérkőzései, ekkor rendezik az első selejtezőt. Öt fordulón keresztül harcolnak majd a megyei csapatok, közülük négy mehet az országos főtáblára. Újdonság, hogy nem körzetesített a kiírás, hanem minden megyei csapat együtt indul a hatvannégyes tábláról. Ezzel egy időben öt futballpálya építése is megkezdődik. Balatonfüreden kettő, Litéren, Csetényben és Pétfürdőn lesznek műfüves kis, illetve nagy küzdőterek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!