Eplény

2015.08.11. 15:11

Szinte átrepülnek az autók Eplényen, a forgalom miatt nem érzik biztonságban magukat a lakók

Eplény - Akár tíz percig is várakozniuk kell az eplényieknek, mire át tudnak kelni a falu közepén húzódó 82-es úton. A fő problémát a megnövekedett forgalom mellett a gyorshajtás jelenti.

Kutasi Zsófia

Eplényben szinte nincs olyan, akit ne zavarna a 82-es út óriási forgalma. Sokan aggódnak saját és gyermekeik biztonsága miatt, de vannak, akik az állandó zaj miatt szenvednek. Hamarosan fix traffipaxot telepítenek a település belterültén, amely várhatóan javít a helyzeten.

Általában ekkora a forgalom Eplényben a falut átszelő 82-es úton

– Télen még elviselhető, de nyáron, amikor beindul az idegenforgalmi szezon, akkor katasztrofális a helyzet – panaszolta az eplényi Farkas Sándor. Elmondta, van, amikor öt–tíz percet kell várakozniuk ahhoz, hogy az út egyik feléről a másikra átjussanak. A kisgyermekek számára még nagyobb veszélyt jelent a nagy forgalom. Nincs kijelölt gyalogátkelőhely, forgalomlassító építmény, járdasziget vagy fekvőrendőr – Farkas Sándor szerint az autósok sokszor szinte átrepülnek a falun.

– A helyzet mindig veszélyesnek tűnt nekem, a megnyugtató megoldás az elkerülő út lenne – összegezte véleményét.

Az idegenforgalmi szezonban főleg katasztrofális a helyzet – panaszolta Farkas Sándor

El kellene terelni a forgalmat Béres Lőrincné szerint is. A nyugdíjas hölgy elmondta, ő nem érzékeli annyira, de a lányáék, akik az út mellett laknak, sokat szenvednek a zaj miatt is, napközben és este egyaránt, mint mondta, gyógyszert szednek, hogy el tudjanak aludni. Az úton átmenni is nagyon nehéz.

– Nagyon rossz ez a nagy forgalom – panaszolta Béres Lőrincné, aki negyvennyolc éve él Eplényben.

Fiskál János polgármester elmondta, a 82-es főút megnövekedett forgalma jó pár évre visszanyúlik. Igazán kritikus akkor lett, amikor megjelentek a nagy teherbírású, húsz tonna feletti járművek, kamionok az úton. Az utat eredetileg nem erre a terhelésre tervezték. Az egyik fő probléma az, hogy a sofőrök nem tartják be az ötven kilométer per órás sebességhatárt. A 82-es út mellett közvetlenül élők nem érzik biztonságban magukat, szerencsére ez idáig gépjármű nem hajtott épületbe, de ez mindig benne van a pakliban a polgármester szerint. A helyzetet fokozza az út állapota, amely soha nem volt ilyen rossz minőségű, mint mostanság.A sebességkorlátozás betartása és az útburkolat felújítása jelentősen javítana a helyzeten. A végleges megoldást az elkerülő út kiépítése jelentené, de a költségeket és a rövid távon elérhető célt tekintve viszont az előbbi a megvalósítható.

Ebben fog segíteni, hogy hamarosan a fix traffipaxot telepítenek Eplényben, amely huszonnégy órában figyeli majd a forgalmat.

– Kontroll tábla a település elején és végén is lesz, aki így is belefut a sebességmérőbe, az, úgy gondolom, meg is érdemli – mondta Fiskál János, aki szerint, ha valaki túllépi a település határán a sebes-séget, az már veszélyesnek számít.

Jellemző, hogy konvojszerűen mennek az autók, ezért is nehezebb átkelni az úton. Felmerült hogy a bolt előtt gyalogos-átkelőhelyet építsenek, azonban ennek több akadálya is van. Többek között, hogy annak egyik feltétele az, hogy mindkét oldalon járda legyen, azonban ehhez nincs megfelelő útszélesség.

Reméljük, a sebességmérő megoldja a problémát – mondta Fiskál János polgármester

A polgármester szerint a zebra fizikai védelmet nem nyújt, a biztonságot ilyen szempontból nem növelné, sőt, akár rontaná is. Ettől függetlenül tervben van a megépítése.

Gázolásos haláleset már történt az úton, a koccanások és a karambolok pedig rendszeresek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!