Életmód

2015.05.31. 06:46

Virágok tengerén, a virágokban is orvosság van

Kolontár - A természet ontja virágait és nem csak fűben, fában, hanem a virágokban is orvosság van mondja a gyógynövénytermesztő, Korcsmáros Györgyné.

Tóth B. Zsuzsa

Mindent beleng az akác édes illata, és kezdődik a méhek számára a szüret, ami nagyon hasznos állati drog, a méz előfeltétele. Mi is szedhetünk akácvirágot, amelynek főzete köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, és megakadályozza a túlzott gyomorsavképződést. De virágzás után az akácfa kérge szintén hasznosítható gyomor- és bélfekély gyógyítására. Természetesen főzve. Már nyitja szirmait a galagonya, amely a szív gyógyszere. Nem csak a virág, hanem a levél és az ágvég is tartalmaz hatóanyagot, és együtt szintén főzhetjük.

Korcsmáros Györgyné gyógynövény termesztő.

Tartalmaz B- és C-vitamint, vérnyomást és szívidegességet csökkent, gyógyítja a koszorúér-bántalmakat. Emellett az érelmeszesedés ellen is hatásos. Mindenütt ott sárgállik a gyermekláncfű, másik nevén a pitypang virága. Szára – bármilyen meghökkentő is – ehető. Epeműködést segítő, vértisztító, májat gyógyító. A szárát főzés nélkül együk, ugyanígy a leveleit is nyersen fogyasszuk. Fogyókúrának nagyon jó. A gyökeréből viszont főzhetünk teát. Szép lesz a bőrünk, lebontja a felesleges zsírt, gyógyul a májunk.

Szántóföldeken, réteken ott szerénykedik mindenütt a vadárvácska körömnyi virágocskája. Ugyanúgy néz ki, mint kerti testvére, de ez a kicsinyke rokon vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő. A csalánkiütést meggyógyítja. Ehetjük nyersen, az ételt díszítve, de szárítva akár télen is főzhetünk magunknak gyógyító virágteát mindegyik itt felsorolt növényből, közben kellemesen visszagondolhatunk a szép májusra, amikor gyűjtöttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!