Tábor bányászok leszármazottainak

2017. augusztus 07., 10:30 szerző: Tisler Anna fotós: Tisler Anna
komment
Tizedik alkalommal szervezte meg általános iskolások számára a bányász hagyományőrző tábort a Csingervölgyért Egyesület.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A bányászat iránt érdeklődő általános iskolás, többségük egykori bányászok leszármazottja, az öt nap alatt megtanulta többek között azt,  hogy miért köszöntötték egymást úgy a bányászok, hogy Jó szerencsét, és a tábor végén mindenki hibátlanul  tudta a Bányászhimnuszt.

A bányásztársadalom összetartó volt akkor, és ez  ma is él bennük, függetlenül attól, hogy Ajkán az utolsó bánya is több, mint egy évtizede bezárt. A tábor is az egyesületi tagok és segitőik összefogásával jött létre,

A tagok vállalták a felügyeletet, a programok lebonyolítását, a vendéglátást. Dorner László önkormányzati képviselő dinnyével és jégkrémmel ajándékozta meg őket.  A táborozók az első nap Csingerrel ismerkedtek,  megtekintették a közösségi ház mögötti emlékparkot, a mozdonyt,  megtudták, hogy a kápolna szintén közösségi összefogással készült el, és minden nap délután kettő órakor a Bányászhimnusz szólal meg a harangjátékban.

A Bányászati Múzeumban sok érdekes látnivaló várt rájuk
Fotó: a szerző

A második napon a szomszédos településrész, helytörténeti gyűjteményét keresték fel, majd Szimeiszter Imréné, a helyi nyugdíjas klub vezetője a bolgárkertben a mezőgazdasági hagyományokról beszélt. Délután Németh Noémi énekeltette meg őket. A programban szerepelt kézműves foglalkozás, rendőrségi bemutató, nagyvázsonyi kirándulás, majd pénteken, a záró napon akadályverseny, amelyen számot adtak a hét folyamán megszerzett ismereteikről.

A vetélkedőt követően felkeresték a bányászati múzeumot, ahol, mint Gerencsér Hilda, az egyesület elnöke kérdésére kiderült, már mindenki járt.  Tóth István munkatárs tárlatvezetésén ennek ellenére mindenki számos új dolgot hallott. A táborba visszafelé útba ejtették a kápolnát, amelyik 11 éve épült, szintén közösségi összefogással. A felszenteléssel a csingeriek régi vágya vált valóra. Azelőtt az iskolában kialakított helyiségben tartották a szentmisét.

A harmadszor táborozó leendő ötödik osztályos Tóth Virág kérdésünkre elmondta, hogy a nagyvázsonyi kirándulás marad számára a legemlékezetesebb. Sokat tanult és sportolt azokkal a gyerekekkel, akiket az egyesület rendezvényeiről már ismert. Patasics Dóra, aki ötödször táborozott, elmondta, hogy nagyon várta ezt a hetet. Dédszülei is a bányában dolgoztak, ezért is érdekli őt az, hogy hogyan éltek, milyen munkát végeztek a föld mélyén.

Tisler Anna

2017. augusztus 07., 10:30 szerző: Tisler Anna fotós: Tisler Anna

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...