Életmód

2015.10.06. 07:05

Személyiségelemzések rajzokból

Az ember egyik legrégebbi és az egyik legfontosabb művészeti kifejezésformája is a rajzolás. Mindannyian szoktunk rajzolni, firkálgatni, már egészen kicsi gyermekkorunktól.

Napló-információ

A 20. század végén figyeltek föl a pszichológusok a gyermekrajzok jelentőségére, ez után kezdték alaposabban megfigyelni, rendszerezni, és alkalmazni a mindennapi gyakorlatban. Használják a pedagógiában, pszichológiában, pszichiátriában. Fontos része az önismeretnek is, hiszen a rajzunk nem más, mint a belső világunk kivetülése, megjelenése a fizikális szinten. Amint bent, úgy kint . Ami az emberben belül megtalálható a gondolati és égész érzelmi világa az kifejeződésre juthat többek közt a rajzok által. Manapság a rajzelemzéseknek többféle változatát alkalmazzák. A teljesség igénye nélkül, ilyenek az összetett rajztesztek, emberrajz-tesztek, farajz-tesztek, családrajz-tesztek, firkatesztek, stb. A rajzok kifejezik, felnőtteknél is és gyerekeknél is a rajzoló személyiségét, egyéniségét, érzelmi, fizikai, lelki egészségi állapotát, megmutatja viszonyát a külső és belső világához.

Mi most a dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász által kidolgozott hat motívumos rajztesztet fogjuk alkalmazni, hogy fejlesszük önismeretünket és megtudjuk, hogy mi lakozik bennünk, mi akar a felszínre törni. Ennek a rajzelemzésnek a lényege, hogy a rajzoló egy lap bal felső sarkára felírja a hat motívumot, amit le kell rajzolni, majd saját belátása szerint elkészíti a motívumokból a rajzát. Ezek pedig a következők: nap, kerítés, fa, ház, kígyó, út. Rajzolhatjuk a motívumokat külön-külön, vagy összefüggő képként, teljesen mindegy, lényeg az , hogy úgy rajzoljuk le ahogyan az számunkra kézenfekvő. Ezek a szimbólumok, mind jelképeznek valamit és sok mindent elárul azok elhelyezkedése a rajzon illetve egymáshoz való viszonyuk. De mit is jelképeznek ezek az elemek?

Nap: Az optimizmus kifejezője, de utalhat a fej és a psziché problémájára is.

Kerítés: Jelöli az ego, a személyiség körüli mozgásteret, fizikális szinten jelzi a gerinc problémáját.

Fa: Az érzelmi életet szimbolizálja, testi szinten a tüdő állapotára utalhat.

Ház: Az ego, a személyiség jelképe, az egyén külvilághoz való viszonyára, az én meghatározására utal.

Kígyó: A hitéletre utal, ami nem csak a vallásos hitet jelenti, hanem az emberekbe, az életbe és önmagunkba vetett hitet is jelenti. Továbbá a kígyó a szexualitás szimbóluma is. Fizikális szinten jelezheti a kismedencei részen elhelyezkedő szervek problémáját.

Út: Általában a rajzoló életútját jeleníti meg. Testi szinten jelképezi az ér, illetve bélrendszert.

Mielőtt nekilátnánk a beküldött rajzok kiértékeléséhez, csendben megjegyezném, hogy egyetlen rajzból, nem lehet és nagy felelőtlenség messzemenő következtetést levonni. Ugyanis a pontos elemzéshez szükséges némi visszajelzés, ami egyes elemeket egyértelművé tesz, fontos információval szolgál a rajzolás menete is, érdekes információkkal szolgál a rajzolás közben elhangzó megjegyzés is, amit a rajz készítése közben mond a rajzoló. Jól mutatja ezt egy megtörtént eset is, amikor óvodásokkal készíttettek családrajzot. Az egyik gyerek olyan rajzot készített, ahol az anyuka majdnem kétszer akkora volt, mint az apuka és sokkal nagyobb volt a gyerekeknél. Az óvónők addig csak az apukával találkoztak, mert ő hozta-vitte a gyereket. Mivel a családrajzokon az emberek mérete jelzi a hatalmi viszonyokat, az óvónők szinte sajnálkozva nézték az apukát mikor jött a gyerekért, hogy szegényeket otthon egy hatalmaskodó, elnyomó személyiségű anya várja. Tartott ez mindaddig, míg egyszer az anyuka jött a gyerekért és kiderült, hogy egy két méter feletti kosárlabdázó, valóban hatalmas anyukáról van szó.

Akkor most lássunk egy olvasó által MAJA jeligével beküldött rajzot:

A rajzon központi helyet foglal el a fa, ami az érzelmi élet megjelenítője, de ez a fa sok egyéb dologra is felhívja a figyelmet. Ha jól megfigyeljük, akkor láthatjuk, hogy a rajzoló úgy érzi magára maradt. A fának csak ágai vannak, a lombkoronája leszáradt, eltűnt. Egy érzelmileg kiüresedett , megfáradt, sok lelki törésen keresztül ment személyt jelez. A törzs is repedezett sérült (fásult). A lombkorona hiánya utalhat továbbá a tüdő energiahiányára is , gyengeségre , esetleg gyakori felső légúti megbetegedésre, súlyosabb esetben asztmatikus problémákra. Ha régen járt már tüdőszűrő vizsgálaton, akkor valószínű, hogy a biztonság kedvéért érdemes lenne már elvégeztetni és a jövőben erre odafigyelni. Az illető szeretne végre fellélegezni és a rajz megjeleníti a fokozott szabadság utáni vágyat is. Bár az élet egyes területein nagyfokú szabadsággal rendelkezik, saját elképzelései szerint alakíthatja a dolgait, de az élet valamelyik területén ez a szabadság nagyon hiányzik. Jelez még ez a fa gerinc, szív és érrendszeri problémákat is. A gerincfájdalom megmutatkozik a kerítés rajzolatában is. A kerítés jelzi továbbá valakitől, vagy valakiktől való érzelmi elhatárolódást.

A nap a fej körüli problémákra figyelmeztet, egyfajta tudati beszűkülést mutat, ami lehet a keringési problémákból adódó elégtelen agyi vérellátás, lehet akár valami pszichés probléma, vagy akár egy régebbi agyi probléma lenyomata is. Társulhat gyakori fejfájással is.

A kígyó a hitélet erősödését, és annak az érzelmek felé való fordulását mutatja.

A ház érdekes módon itt egy madáretető formájában jelenik meg, melynek a fontosságát az alapos kidolgozása mutatja. Szorosan kapcsolódik a fához, az érzelmekhez. Jelentheti azt is, hogy a madárkái (gyerekek) kirepültek és mindig visszavárja őket, tárt kapukkal, és így adnak egy kis érzelmi töltést. De az érzelmi élet fásultsága azt is jelezheti, hogy sokszor hiába várja őket, nem jönnek. Esetleg rosszabb esetben úgy érezheti, hogy csak azért járnak haza, hogy etesse őket.

Az út lemaradt a képről, vagy nem fontos a rajzolónak, vagy nincsenek már különösképpen céljai, nem tart már sehová, esetleg beletörődött, hogy neki csak az a feladata, hogy a madárkáit etesse. Akár teljes szívvel úgy gondolja, hogy önmaga nem fontos csak gondoskodni tudjon a hazatérőkről, akár, ha nyűgnek tartja ezt az egészet, figyelni kellene arra, hogy legyenek saját célja is amik erőt adnak a mindennapokban és örömökkel és érzelmi töltéssel látják el.

Ha rajzot küldenek a szerkesztőségbe a megadott elérhetőségeken, akkor tüntessék fel a jeligét, hogy a rajzoló férfi vagy nő, és az életkort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!