Életmód

2015.07.27. 18:02

Menta teával a nagy hőség ellen

A mentatea jótékony hatását már az ókorban felismerték. Használták afrodiziákumként, a tej tartósítószereként, de találunk utalást arra is, hogy levelét szinte mindenhol szívesen rágcsálták magában is, nemcsak a friss leheletért.

Szám Dorottya

Mindezt Scher Zoltánné természetgyógyásztól tudtuk meg. Míg nálunk főként télen és betegségek idején fogyasztunk mentateát, addig az arab világban gyakran nyáron, forrón, friss mentából készítenek italt. A menta maga is hűsíti a szervezetet és a meleg tea elkortyolása után a szervezet hűteni kezdi az italt, így leadja a hőt, amíg nagyon hideg, jeges ital elfogyasztása után éppen ellenkezőleg működik a hatása – hő termelődik. A mentateát sokáig afrodiziákumként használták, sokat segít például a klimax tüneteinek enyhítésében.

Az egészséges ételek, italok készítéséhez az egészségnapon is kaphattak tanácsokat az érdeklődők Scher Zoltánné pultjánál. Fotó: Szám Dorottya

A menta több tucat változatából idehaza a kettő legismertebb a fodormenta és a borsmenta. Bármelyiket érdemes és könnyű kertben termeszteni, de fontos vigyáznunk vele, mert olyan szapora, úgy elburjánzik, hogy pár év alatt az egész kertet beborítja.

Akinek nincs kertje, az se szomorkodjon, mert a szapora menta erkélyen, cserépben is gyorsan hozza a hajtásokat és remekül megterem. Néhány száz forintért vásárolhatunk egészséges növényt, amely hetekig teaforrás lehet. A mentát télire valónak is eltehetjük, így egész évben készíthetünk belőle teát. A leveleket érdemes 5-10 napig zörgősre szárítani, majd üvegben sötét helyen tárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!