Életmód

2017.04.09. 19:50

A megyében kisebb a daganatos megbetegedés aránya

Veszprém - Egészséges életmóddal sokat tehetünk a daganatos betegségek megelőzéséért, a gyógyítás első lépése pedig a korai felismerés.

Marton Attila

Magyarországon 1993 óta rendezik meg április 10-én a nemzeti rákellenes napot, hogy felhívják a figyelmet a betegség kockázataira. Az elmúlt években kisebb arányban nőtt a daganatos megbetegedések száma, ám a betegek túlélési esélyeit a korai felismerés javítaná, mondta Hornyák Lajos, a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum vezetője.

A szakember hangsúlyozta, a megelőzésért egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással és stresszmentes élettel magunk is sokat tehetünk - a daganatos megbetegedések kialakulásához ugyanis a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz is hozzájárulhat. A rák gyakran azonban az idézett külső ártalmak nélkül genetikai hatásként is jelentkezhet: nem közvetlen öröklődésről van ilyenkor szó, hanem arról, hogy belső és külső tényezők hatására aktivizálódik a betegségre való hajlam, magyarázza a főorvos. Hozzátette, a daganatos megbetegedések között a tüdőrák a leggyakoribb, de magas a vastagbél-daganatos és a bőrrákos megbetegedések száma is. - A szűrések szerepe, hogy ha már kialakult a tumor, minél előbb azonosítsuk és gyógyíthassuk, egy korai felismerés esetén sokkal jobbak a beteg esélyei, hívja fel a figyelmet a szakember.

Az osztályvezető főorvos úgy látja, a megelőzésben fontos szerepet játszhatna, ha a fiatalok oktatásában helyet kapna az egészségre nevelés, emellett szükség van olyan szűrésekkel kombinált figyelemfelhívó rendezvényekre, amelyek az egészséges életmódot népszerűsítik.

A Központi Statisztikai Hivataltól kapott 2015-ös adatok szerint Veszprém megye népességének 3,4 százaléka volt érintett valamilyen daganatos betegségben, országosan ugyanez a mutató 3,6 százalék. Országosan 1999 óta 140 ezerről 350 ezerre, vagyis mintegy két és félszeresére emelkedett a rosszindulatú daganattal orvoshoz fordulók száma. Veszprém megyében ennél kisebb arányú a növekedés, az 1999-es mintegy ötezerről 2015-re 11 600-ra emelkedett a betegségben érintettek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!