Életmód

2015.05.31. 08:46

Ahogy a denevérek - Meglepő eredményt hoz a gerincnyújtás fejjel lefelé

Tapolca - Érdekes tény, hogy csupán a denevér és a lajhár az az állat, amelynek nem meszesedik a gerince. Ennek az az oka, hogy életük nagy részét lógva töltik, így nem helyeznek súlyt a gerincoszlopukra. Szükség esetén érdemes néha követni a példájukat.

Tóth B. Zsuzsa

Életünk előrehaladtával, helytelen testtartásunkkal, mozgásszegény életmódunkkal porckorongjaink víztartalma egyre inkább csökken, a csigolyákat összekötő kisízületek felszíne egyre közelebb kerül egymáshoz, majd elcsúsznak egymáson. Ez meszesedéshez, kopáshoz vezethet – mondta Kripákné Horváth Magdolna masszőr.

– Ha fáj a hátunk, a nyakunk, két dolgot teszünk. Vagy azt mondjuk, hogy hadd fájjon, majd elmúlik, és nem foglalkozunk vele, mert nekünk erre nincs időnk. Majd amikor már mozdulni sem tudunk, elmegyünk az orvoshoz, aki már nem sok mindent tehet. Ilyenkor aki beteg, már mindent megadna azért, ha újból fitt lehetne és fájdalom nélkül élhetne. A másik féle reakció a fájdalomra, hogy ha már nagyon fáj és a környezetünkben élők is mindennap küldenek, akkor elmegyünk az orvoshoz, aki gyógyszereket, injekciót ad. Azok vagy használnak vagy nem, esetleg átmenetileg segítenek. Pedig sokszor nagyon egyszerű a megoldás. Segíthet például a helyes testtartás, székünk megfelelő beállítása, sportolásnál a megfelelő gyakorlatok kiválasztása. Nagyon fontos a megelőzés.

Kripákné Horváth Magdolna masszőr a gerincnyújtó pad alkalmazását mutatja. Akár függőleges helyzetben is lóghatunk rajta, mint a denevérek. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azonban, ha már kialakult a probléma, mindenképpen az orvosunkkal egyeztetve és véleményének kikérdezésével próbálkozzunk különféle alternatívákkal. Problémától függően ilyen lehet például a gerincnyújtó pad – mondja Magdi, aki előszeretettel próbáltatja ki azt derékfájós vendégeivel. A már kialakult gerincsérvet is karban lehet tartani a pad használatával. Egy felmérés szerint 400 sérves betegből egyet kellene csak megműteni.

– Miként a denevér lóg, annak mintájára találták ki ezt a nagyszerű készüléket. A gerincnyújtó pad alkalmas a gerinc nyújtása mellett az izomfeszültség csökkentésére. Biztonságosan fejjel lefelé lógva, saját testsúlyunk által a gravitációt kihasználva a csigolyatestek távolodni kezdenek egymástól. Hatásmechanizmusát tekintve nagyban megfelel a súlyfürdő-terápia szárazföldi kivitelének. Nem csupán terápia, hanem preventív céllal is használható – magyarázza a masszőr.

A gerincsérv nem más, mint két csigolya összenyomása következtében kiboltosúlt porckorong, ami nyomja a gerincből kilépő idegeket. A felfüggesztés azért hasznos, mert nyújtja a gerincet, csökkenti az izomfeszültséget. A pad használata nagyon egyszerű. Ráfekszünk, rögzítjük a lábakat és lassan döntjük a padot, míg elérjük a megfelelő dőlésszöget. Itt is be kell tartani a fokozatosság elvét. Egy kezelés mindössze 15–20 percig tart, a kúra során fokozatosan növeljük a fejjel lefelé töltött időt, illetve a dőlés szögét. A csigolyák közben eltávolodnak egymástól, a kilépő ideggyökök nincsenek nyomás alatt, a fájdalom megszűnik. A gerinc nyújtásával a porckorong megtelik folyadékkal, vissza tud húzódni az eredeti helyére. A nyomás megszűnik, a fájdalom csökken, a hát izmai ellazulnak, az izomban lévő görcs pedig felenged.

Mindemellett ráadásul agyunk sejtjei is több oxigénhez jutnak.

Például karbantartja az agyi ereket

Egy kutatás szerint ebben a pozícióban agyunk mintegy hét százalékkal teljesít jobban. Mindazoknak ajánlott, akik hátfájással, gerincproblémákkal küszködnek, állandó ülőmunkát végeznek, sokat emelnek. Segít a gerincferdülés kezelésében, karbantartja az agyi ereket, enyhíti a visszereket, javítja a belső szervek keringését, és még sok egyéb hasznos, jótékony hatással bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!