2017.08.27. 14:05
Ősi praktikák a nátha megelőzésére és kúrálására!
Pintér Krisztina fülakupunktúrás addiktológus szerint, mivel ősszel és télen nagyon gyakori a megfázás, a nátha, és a sok légúti megbetegedés gyerekek és felnőttek körében egyformán, ezért legfontosabb teendő lenne a megelőzés.
Olyan ételeket, növényeket, italokat fogyasszunk, amelyekben jelentős a C-vitamin-tartalom. Ezek közé tartozik a csipkebogyó, amelyet este langyon vízbe áztassunk, de reggel nem melegebbre, csak iható hőmérsékletűre melegítsük, és fogyasszuk egész nap kortyonként. Így nem bomlik le belőle a C-vitamin. Nagyon egészséges a méz is, természetesen csak annak, aki nem allergiás rá. Felturbózhatjuk a megelőző hatását úgy, hogy két deci mézhez egy hüvelykujjnyi nyers gyömbért vékonyra reszelünk, és egy citromot belekockázunk. A hűtőben tároljuk. Napi egy kiskanállal erősíti a vírusok elleni védekezésünket. Gyerekek is szívesen fogyasztják, mivel a gyömbér csípős ízét a méz és a citrom tompítja. Figyeljünk az öltözködésünkre is. Alsó öltözetünk, amely érintkezik a bőrünkkel, mindig pamut legyen.
Mit tegyünk ha mégis megfázunk? A gyömbér akkor is nagy segítségünk. Akár teaként fogyasztva, akár emelve a mézes gyömbér napi adagját. Ősi, de hatékony módszer köhögés enyhítésére a zsíros pakolás. Ehhez vékony karikára szelünk egy megmosott vöröshagymát héjastul. Tojásnyi nagyságú hagymára számoljunk három deciliter vizet. Puhára főzzük. A lefőzött hagymateát mézzel ízesítve megihatjuk, a főtt hagymából pakolást tehetünk a mellkasunkra. Kenjük be a mellkasunkat egy evőkanálnyi zsírral. Rakjuk rá a meleg főtt hagymát, borítsuk be folpackkal és meleg ruhával. Fél óra múlva levehetjük. Nagyon jól oldja a lerakódást a mellkasban. Ősi természetes antibiotikumunk a fokhagyma, amely nem csak a meghűléses időszakban segít. A kellemetlen illatát enyhíthetjük kakukkfűteával.