Életmód

2015.08.18. 16:20

Egészséges lakókörnyezet (4.)

Az előző részekben volt szó a minket minden irányból körülvevő elektromos és mágneses terekről. Megfigyelhettük, hogy az elektroszmog már a mindennapjaink elválaszthatatlan részét képzi, jelen van az életünk csaknem minden területén.

Medve Zoltán

Most nézzük meg, hogy miért érdemes ezekre a hatásokra odafigyelni, és hogyan hat az elektroszmog az emberi szervezetre, milyen problémákat okozhat. Habár eléggé mindennapi jelenségről van szó, még is azt tapasztalhatjuk, ha körülnézünk ebben a témában, hogy eléggé ellentmondásos információk láttak napvilágot.

Az utóbbi évtizedekben jelentős vizsgálatok folytak, amik leginkább az egészségügyi határértékek meghatározását szolgálták. Ezek a felmérések, leginkább külön-külön tanulmányozták az elektromos és mágneses terek szervezetre gyakorolt hatását. Sokszor a különféle gyártók maguk végezték el a vizsgálatokat, hogy ezzel igazolják, az általuk gyártott termékek nem veszélyeztetik az egészséget. Az egyik gond ezzel éppen az, hogy ha a hatályos előírásoknak és határértékeknek egy termék vagy szolgáltatás megfelel, akkor azt mindenki rendben lévőnek találja, ezért senki és semmi nem kényszerítheti a gyártót, hogy bármiféle változtatást tegyen. Itt leginkább a már korábban említett külső forrásból érkező elektroszmogra gondolok.

Az egyik hatása az elektroszmognak, hogy kölcsönhatásba lép és befolyásolja a szervezeten belül zajló bioelektromos és elektrokémiai folyamatokat, ezzel akadályozza a szervezet önszabályzó mechanizmusát. Ezt a szabályzást kb. 120 mikrovolt nagyságú potenciálváltozások valósítják meg impulzusok formájában, a sejtekben. Ilyen például az idegi impulzusok vagy az izommozgást vezérlő impulzusok. A mágneses terek az emberi testben áramokat indukálhatnak. Ha ezek az áramok eléggé erősek, akkor idegeket, izmokat izgathatnak, valamint biológiai folyamatokat befolyásolhatnak. Erőteljes külső elektromos terek hatására a szervezetben örvényáramok keletkeznek, akadályozzák a szervezeten belüli folyadékáramlást. Megváltozhat a bőr és vér vezetőképessége, bőrszárazság, viszketés jelentkezhet.

Az elektromágneses túlérzékenységben szenvedők jellemzően fejfájásra, fáradtságra panaszkodnak
Fotó: Thinkstock

Megfigyelték, hogy a magasfeszültségű vezetékek közelében élők között gyakoribb a gyermekkori leukémia kialakulása. Vizsgálták a rádiófrekvenciás és mikrohullámú sugárzás központi idegrendszerre gyakorolt hatását is. Megnézték a Ca2+ ionok sejtmembránon való ki- és beáramlását, mivel a kalciumnak fontos szerepe van az agyszövet anyagcsere-folyamataiban. Arra az eredményre jutottak, hogy a rádiófrekvenciás és mikrohullámú tér növelte Ca2+ kiáramlását.

Az eddigi mérési adatok azt mutatják, hogy a GSM-készülékek kisugárzott rádiófrekvenciás teljesítményének közelítőleg a fele, esetleg ennél nagyobb hányada is a fejben nyelődik el.

Ez a sugárzás a testen belül közvetlenül hőképződéssel is jár. Bár az agy területén az érrendszer elvezeti a termelődött hőmennyiséget, de a szemlencsében már nem találhatók hőelvezető erek. Vizsgálatok megállapították, hogy már viszonylag rövid rádiótelefon-használat hatására megnyílik a vér agy gát. Ez egy természetes sorompó, azt a célt szolgálja, hogy normál esetben ne kerülhessenek a vérben szállított egyéb anyagok az agysejtek belsejébe. Ez egy sejtszintű védelem, amely csak az agysejt működéshez szükséges anyagok beengedését szabályozza. Ha ez a gát megnyílik, úgy bekerülhetnek olyan méreganyagok (nehézfémek, alumínium, fogtömés amalgámja stb.) az agysejtekbe, melyek olyan betegségeket okozhatnak, mint például az Alzheimer-kór, Parkinson-kór.

A hőhatással járó mikrohullámú sugárzás sokszor gondot okozhat akkor is, ha valaki (férfiak) a nadrágzsebben hordja a mobiltelefont. A herék ugyanis nagyon érzékenyek a hőmérséklet megemelkedésére, és jelentősen lecsökkenhet az életképes spermiumok száma, ami a gyermeknemzést is jelentősen megnehezítheti. Valamint a prosztata is érzékeny erre a sugárzásra, előfordulhat gyakori prosztatagyulladás akár már huszonéves korban is.

Az elektromos és mágneses terek zavart okoznak a hormonháztartásban is, mivel a belső elválasztású mirigyek működését is megzavarhatja.

Az agyi tobozmirigy a melatonin neurohormon által vezérli többek között az alvási és ébrenléti ciklust. Elektroszmog hatására a melatonintermelés válik zavarttá. Ennek következtében alvászavarok és krónikus fáradtság léphet fel. A pajzsmirigy is érzékenyen reagál az erőteljes elektroszmogra. Előfordulhat akár alul- vagy túlműködés is. A csecsemőmirigy többek között a test energiaháztartásáért és az immunrendszerért felelős. Vezérli a fehérvérsejtek képzését. Elektroszmog behatására (50 herzes hálózati energia sugárzásának a hatására is) a funkcióképességük zavart szenved.

A fej környékét érő terheltség hatására előfordulhat szemromlás, fogromlás, Valamint a tüdő hörgői is erőteljesen reagálhatnak. Gyakori lehet a hörgőgyulladás, asztmatikus tünetek jelentkezhetnek.

Különösen akkor érdemes megnézni a fekhely környékét, ha a felsorolt tünetek valamelyike, vagy akár több is az éjszaka folyamán jelentkezik, illetve reggelre a tünetek felerősödnek.

Van még egy érdekes jelenség (betegség) az elektroszmoggal kapcsolatban, amit feltétlenül érdemes megemlíteni. Ez pedig az elektromágneses túlérzékenység (electromagnetic hypersensi-tivity), amely lényegében a működő elektromos eszközök és berendezések közelében észlelt kellemetlen közérzetet és változatos tüneteket takarja. Az ilyen betegek jellemzően fejfájásra, fáradtságra, viszketésre panaszkodnak, de előfordul olyan is, hogy olyan érzésük van, mintha égne a bőrük. A betegség körülbelül az 1980-as években kezdett megjelenni a irodai PC-k jelentős elterjedése után, amikor sokan a tüneteik megjelenését összefüggésbe hozták a katódsugárcsöves monitorok jelentős elektroszmog-kisugárzásával. Illetve akkoriban kezdtek mindinkább elterjedni a mobiltelefonok is. Ezek az eszközök sok embernél csaknem folyamatos terheltséget jelentettek.

Nemrégiben lehetett olvasni az interneten egy 50 éves brit hölgy esetét, akinél kialakult az elektroszmog-túlérzékenység. Amikor elkezdődtek a tünetei, állandóan szédült, fájt a feje, a szeme, zsibbadtak a kezei. Az orvosok nem találták meg a tüneteinek az okát, ezért, megfigyelte magát és tüneteinek alakulását, így jött rá, hogy az elektromos térre lett érzékeny. Ma már vidékre költözött, teljesen kiiktatta az életéből az elektromos áramot. Gyertyával világít, gázzal süt-főz, melegíti a vizet. Ha elmegy otthonról, akkor pedig egy speciális árnyékoló ruhát vesz fel, ami némi védelmet nyújt neki, ameddig bevásárol.

Manapság folynak olyan irányú kutatások, melyek igazolták, hogy vannak olyan emberek, akik a kedvezőtlen hatások elvárásának megfelelően produkálják a kellemetlen tüneteket. Ezt nevezzük nocebohatásnak. Németországban, egy rádiótelefon-bázisállomást építettek föl egy településen és hónapokig nem helyezték üzembe. A környéken lakók között többnél is jelentkeztek hamarosan a kellemetlen tünetek. Tehát csak bánjunk csínján a felfokozott félelemmel, mert képes az ember saját magának előidézni a fent említett tüneteket. Az így előállított szimptómák éppen olyan kellemetlenek, mint a valós túlérzékenység tünetei.

Ha valakinél ténylegesen kialakul az elektromágneses túlérzékenység, az sajnos nem gyógyítható, az egy kialakult adottság lesz, és nincs más ellene, csak a teljes elkerülés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!