Életmód

2015.07.10. 10:23

Egészséges lakókörnyezetben - Az elektromos és mágneses gépek rossz hatással vannak az emberi szervezetre (1.)

Manapság egyre inkább problémát jelent a környezetünkben nagymértékben terjedő elektroszmog. Mi is ez tulajdonképpen és hogyan hat az emberi szervezetre?

Medve Zoltán

Míg néhány évtizede csak egy-két kisteljesítményű izzó pislákolt a lakásokban, a TV készülék is ritkaságnak számított, az ember elektroszmogtól mentes környezetben élhette az életét. Mostanra viszont ez a helyzet teljesen megváltozott. Már elképzelhetetlenné vált, az élet a különféle modern elektromos berendezések nélkül. A lakásokba több kilométernyi vezeték kerül beépítésre amik a napi 24 órában pulzálva juttatják el az elektromos áramot a készülékeinkhez, miközben láthatatlan elektromos erőtereket hoznak létre körülöttünk.

Tehát az elektroszmognak nevezzük a bennünket körülvevő elektromos és mágneses sugárzások együttesét. Megkülönböztethetünk természetes és mesterséges forrásból származó sugárzásokat. A természetes források közé sorolhatjuk a villámlásokat, a meteorológiai jelenségeket, a mágneses viharokat, napkitörések hatását, a földmágnesességből eredő sugárzásokat. Mesterséges források mindazok az ember alkotta eszközök, berendezések, amelyekben mágnes vagy mágneses tekercs, elektromos vezeték van, és azon elektromos áram is keresztülhalad. Ezek az eszközök mind mágneses, illetve elektromágneses teret hoznak létre. A mesterséges terek mágneses és elektromágneses tere is hat az emberre. Ezek az erőterek áramlanak a falakból, a lámpavezetékekből, a telefontöltőkből, az elosztókból, de még az elektromos hálózathoz közvetlenül kapcsolódó bébi őrzőkből és légzésfigyelőkből is. A természetes sugárzások hatásával nagyon sokan tisztában vannak, elfogadják és érzékelik. Hétköznapi néven csak fronthatásnak nevezzük ezeket.

Tünetei fejfájás, nyugtalanság, idegesség, ingerlékenység stb. A mesterséges forrásból származó hatások a mai napig vitatott kérdés. Pedig könnyen beláthatjuk, hogy ha a természetes forrásból származó sugárzások ilyen erős hatással vannak ránk, akkor a mesterséges forrásból származó sugárzások is hasonló tüneteket váltanak ki a szervezetben. A leggyakrabban ezzel összefüggésbe hozott problémák: alvászavarok, kimerültség, állandó fáradtság, fejfájás, pszichés zavarok, magas vérnyomás, szívritmus zavar, pajzsmirigy problémák, stb. A szervezeten belül bioáramok vesznek részt a szervezet működtetésében és szabályozásában. Ezeket a hatásokat mérik is az EKG, EEG készülékekkel, sőt a hazugságvizsgáló géppel is a szervezetben lezajló elektromos változásokat mérik, ami a stressz hatására változik. A szervezetben zajló elektromos folyamatok a fizika törvényei szerint kölcsönhatásba lépnek a környezetből érkező elektromos és mágneses mezőkkel, melyek a kölcsönhatás révén megváltoztatják azok jellegét és tulajdonságait.

Hogyan lehet tehát kideríteni, hogy ki vagyunk e téve az elektroszomgnak? Ma már kaphatók akár olcsóbb teszterek, amik fény és hangjelzéssel jelzik az elektromos tér jelenlétét. Ilyen például a 220V-os hálózatból érkező terek kimutatására szolgáló Live-Wire GVD-505A típusú teszter .

Léteznek olyan műszerek is amivel külön lehet mérni az elektromos és mágneses tér erősségét, és számszerűsíteni lehet, hogy milyen erősségű terhelés éri a szervezetet. Valamint kapható a mikrohullámú tér mérésére alkalmas készülék is, amivel a rádiótelefon, a mikro sütő, wifi stb. sugárzása mérhető és a sugárzás erőssége számszerűsíthető.

A szervezetben lezajló elektromos változások mérése is megvalósítható. Létezik olyan mérőműszer, amivel a változás mérése számszerűsíthető. A szervezeten belül a földpotenciálhoz képest 0,1 volt alatti feszültségnek kell lennie ahhoz, hogy az önszabályzó mechanizmus megfelelően működjön. Ez a testfeszültség külső elektromos tér hatására a sokszorosára is nőhet. A 0,1V-1V ig mért testfeszültség erősnek számit, ha a mért érték 1V- nál nagyobb az már extrém terheltségnek számít. Ilyen mérésre alkalmas például az ESM-1 típusú testfeszültségmérő.

A lakáson belüli műszeres felmérések az épületbiológusok dolga kellene, hogy legyen, de ez a szakma hazánkban sajnos még gyerekcipőben jár. Akik foglalkoznak vele azok a Németországban kidolgozott szabványt veszik figyelembe. A jelenleg érvényben lévő, az alvóhelyekre vonatkozó sztenderd épületbiológiai határértékeket és mérési irányelveket az SBM-2008 tartalmazza. Továbbá találhatók hazánkban jól képzett radiesztéták, akik megfelelő műszerezettséggel is rendelkeznek, így teljes körűen fel tudják mérni a lakást, nem csak a földsugárzások szempontjából, hanem mérni tudják a radioaktív sugárzás mértékét, valamint az elektroszmog terheltséget is. Természetesen a felmérést követően megfelelő javaslatot tudnak tenni ezeknek a hatásoknak a kiküszöbölésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!