Életmód

2013.03.26. 19:11

Szentgyörgyi Romeo: - A lényeg, hogy mozogjunk valamit

Szentgyörgyi Romeo hatszoros világ-, és kétszeres Európa bajnok szerint a fiatalok korosztálya egyre aktívabban sportol manapság.

Tóth B. Zsuzsa

A személyi edző a tapolcai Rendezvénycsarnok Egészségnapján várta a hozzá forduló érdeklődőket, hogy tanácsot adjon a mozgás és az egészséges életmód terén. Öt évvel ezelőtt már járt Tapolcán, ugyanezen a rendezvényen. Akkor latin táncos tornaórát tartott, most zsírégető kardio aerobikra invitálta a mozogni vágyó közönséget.

- Az eltelt néhány év alatt hazánkban sokkal népszerűbb lett a sport, a mozgás és annak a fitnesz ága.

Rengeteg tanfolyam indult, többek közt edzői tanfolyamok, ez pedig azt mutatja, hogy szükség van rá. Igénylik a tornázni vágyók a képzett edzőket, amellett ez vonzó szakma ma, megélhetést biztosít. Az iparág tehát menetel előre. A különféle sportos rendezvényeken egyre többen vannak.

Népszerű a mozgás és az embereknek szükségük van rá - mondta Romeo. Érzése szerint a fiatalok korosztálya, főleg a lányok használják ki leginkább a fitnesz edzéseket, de az ötven felettieknek, a hatvanasok korosztályának részére nincs megfelelő mozgási forma. Az a réteg még nem lefedett ilyen szempontból az országban. Ugyanakkor például Olaszországban a nagyik is aktívan mozognak, tódulnak az órákra és nagyon jól érik magukat. A korosztályukhoz illő módon tornáznak, a nekik tetsző zenére mozognak.

 

Szentgyörgyi Romeo hatszoros világ-, és kétszeres Európa bajnok szerint a fiatalok korosztálya egyre aktívabban sportol. Ő szívesen használja a szobában a chili becenevű hasizom erősítő eszközt is (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)



- Anyukám nyüstöl, hogy olyan mozgást találjak ki, amely az ő korosztályának szól. Jógára, vagy ilyen jellegű, kevésbé dinamikus tornára járnak ugyan, még zumbáznak is, de szívesen részt vennének zenés, táncos tornán. Ezt a korosztályt megszólítani nem könnyű. Nem vetettem el a gondolatot, hogy megoldjam a problémát, de egyelőre ezen a szinten maradt bennem. Arra, amit én képviselek, a húszas, harmincas korosztályban van kereslet.

Sporteseményeken, városi rendezvényeken, fitnesz napokon - szögezi le a tréner. Mint mondja, a gazdasági válság kihat erre a területre is, az emberek a korábbinál kevesebbet költenek sportra, mozgásra mostanában. Főleg személyi edzésre, hiszen kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy megfizessék az edzőt, aki csak velük foglalkozik kiemelten. Beindultak viszont a kiscsoportos órák, tíz-tizenkét fővel. Akinek kevesebb a pénze, az is tornázhat ott, mégsem harminc-negyven társával egyszerre, hanem családiasabb légkörben. Többet tudnak velük foglalkozni az edzők, de nem olyan drágán, mint a személyi edzésen. Eszközzel és eszköz nélkül is. - Divatos most a cross tréning, a cross fitnesz, amely szintén erről szól. Nem kell hozzá eszköz és pénz. Fussunk egy kört, aztán gyorsan csináljunk tíz fekvőtámaszt, majd fussunk még egy kört, aztán csináljunk tíz felülést. Húsz-harminc percen keresztül ez kiváló edzés. Ami szintén felkapott, az a flabelos.

Működik a módszer, ha valakinek csak erre van ideje. Például ebédidőben akár fél órát dolgozni rajta, a semminél több. Pláne annál, mintha azt mondom, hogy nekem nincs időm semmire és nem csinálok semmit. De nehéz összehasonlítani egy órányi edzéssel. Valamit ad persze, de nem azt. Kompromisszumos megoldás. Én más mozgásformát ajánlok. Azonban ha tíz percünk van, akkor használjuk ezt. Szerintem például a futás sokkal hasznosabb dolog. Bár én nem szeretek futni, mégis ajánlom. Átmozgatja a szervezetet, az érrendszert, az izmokat erősíti. Tulajdonképpen nagyon sok sportág és mozgásforma közül választhatunk ma, lényeg, hogy mozogjunk rendszeresen - tanácsolja Szentgyörgyi Romeo.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!