Doba

2016.05.19. 17:29

Gázvezeték-sérülés Dobán

Május 19-én nem sokkal 11 óra után érkezett a jelzés a megyei művelet irányítási központba, miszerint Doba település külterületén gépi munkavégzés közben gázvezeték sérülés történt.

Az esethez az Ajkai Hivatásos Tűzoltók, valamint az Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei vonultak, akik a gáz szabadba történő ömlését rövid idő alatt megszüntették. A továbbiakban az E- ON munkatársai a gázvezeték szakaszolását és annak szakszerű lezárását elvégezték, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Fotós: Ajkai_KvK

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ingatlanokon végzett kertfenntartási és felújítási munkálatok (különösen a magas fűben végzett fűkaszálás, égetés, valamint épületszigetelési, karbantartási munkák) során fokozott figyelemmel legyenek a gázcsatlakozó és fogyasztói vezetékek elhelyezkedésére.

Az elmúlt időszakban jelentős számban történtek gázelosztó vezetékek, gázcsatlakozó vezetékek és kiállások megsértésével, átvágásával kapcsolatos káresemények mind közterületen út és közműépítési, feltárási és javítási munkálatok során, mind magánterületen tereprendezési, illetve kertfenntartási munkálatok közben. A Katasztrófavédelmi Kirendeltség az ilyen esetekben hivatalból megindítja az eljárást a gázvezeték sérülést előidézővel szemben, illetve feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, például a földmunkát végzők nem kellő körültekintéssel járnak el. Leggyakrabban tehát géppel történő munkavégzés során sérül a gázvezeték, gyakori, hogy fűnyíróval vágják el a kiálló földgázcsonkot. Az ilyen balesetek mögött az előírások be nem tartása áll, hiszen a földmunkát végző cég vagy személy sokszor nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet.

A káresetek megelőzhetőek azzal, ha a gázcsonk közelében körültekintőbb munkavégzés (pl. fűnyírás közben) zajlik, illetve azzal, ha a földmunkálatok (pl. ásás) megkezdése előtt mindenki beszerzi az adott területre vonatkozó közműtérképet, illetve egyeztet a földgázszolgáltatóval. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a gázvezeték egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad csak dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!