Hitt és küzdött az édesanya - Autistaként kezelték a gyereket

Kisbér, Győr - Ha az embernek a gyereke betegszik meg, a szülőnek kutya kötelessége, hogy mindent elkövessen a gyógyulás érdekében. Itt nincs választási lehetőség. Át kell csoportosítani a dolgokat. Letenni a cigarettát, elmenni koldulni vagy hitelt fölvenni. Ez ilyen egyszerű.

Nagy Imre

Ezt mondja határozottan Marika, miközben elmeséli nem mindennapi történetüket, s hozzáteszi, hogy náluk mindenkinek áldozatot kellett hozni, de ez egy pillanatig nem volt kérdés még a nagy gyerekeiknél sem. A takaros nappaliban ülünk le beszélgetni, miközben a család többi tagja teszi a dolgát. Endre, a családfő éppen levegőzni viszi a kisfiút, aki az első pillanattól kezdve egészséges kíváncsisággal méreget.
 
- Négy éve költöztünk Oroszlányból Kisbérre. Akkor egyéves volt a kisfiam. Mellette első házasságomból három kamasz gyermekem is van. Kétéves korában a kicsi kapott egy agyhártyagyulladás elleni oltást. Ajánlották, mert több megbetegedés történt a környéken, és a védőnő felhívta a figyelmünket erre a lehetőségre. Az oltást követően másnap Endi nem tudott lábra állni, de akkor úgy gondoltuk, ez így természetes. Ha akkor már tudom, hogy az oltóanyag higanyt tartalmaz, biztosan nem engedem, hogy a fiamat beoltsák vele.

- Itt, Magyarországon úgy működnek ezek a dolgok, hogy a szülőt nem világosítják fel az esetleges következményekről. Nem történt előtte allergiavizsgálat sem, pedig egy egyszerű vérvétellel megelőzhettük volna a tortúrát - mondja Marika keserűen, majd azt is megtudom tőle, hogy Endi már elkezdett beszélni, ugyanúgy fejlődött, mint annak idején a másik három. Az oltást követően az állapota folyamatosan romlott, elkezdett folyni a nyála, elhagyta a beszédet, és teljes apátiába süllyedt. Ehhez jött a nagyon magas láz, amit édesanyja sem tudott lehúzni.
 
- Rettenetesen megijedtünk, hiszen semmi nem indokolta ezt az állapotot. Az ügyelet torokgyulladást állapított meg, de én tudtam, hogy itt valami másról van szó  folytatja tortúrájuk történetét Marika. - Vizsgálat vizsgálatot követett, ráment az egész család, a házasságom, hiszen egymást hibáztattuk. Az orvosok nem tudták megmondani, mi a baj. Ráfogták, hogy autista, mutista, de éreztem, tudtam, hogy ez nem igaz.
Végül elküldték a kisfiút Budapestre, a Bethesdába, majd édesanyjával megjárta Vadaskertet (gyermek és ifjúsági pszichiátriai kórház), átestek koponya CT-n, és megkapta az autizmus diagnózist úgy, hogy nem jártak hallásvizsgálaton.
 
- Senkinek nem jutott eszébe, hogy ez a kisgyermek, aki eddig tisztán hallott, hiszen megtanult beszélni is, most esetleg nem hall. Egy évig tehát abban a hitben éltünk, hogy autista, majd magánúton elvittem a vadaskerti kórházba, ott egy országosan elismert szakember megállapította, hogy nem autizmusról, hanem halláskárosodásról van szó. Győrben altatásban végezték el az emissziós hallásvizsgálatot, ahol mindez bebizonyosodott. Tehát Endinek hallókészülékre volt szüksége. Ahogy másnap megkapta a készüléket, mintha kicserélték volna. Szabályosan kitárulkozott, kinyílt, egyszerűen élt. És élt a remény is, hogy ha a hallását fel lehet erősíteni, akkor maradtak ép hallóidegei.

Az általános állapota viszont ennek ellenére is romlott. Mentünk az utcán és spontán epét hányt, éjszaka nem aludt, és mivel állandóan fent voltam vele, én is kikészültem. Kétségbe estem, mert az orvosok a megoldást az altatóban látták a fiam számára.
Marika egy alkalommal véletlenül az egyik televízió műsorában látta dr. Vargha Zoltánt, aki az általa kidolgozott gyógymódról beszélt. Ember ilyen hatással még soha nem volt rá. Azonnal fel kellett keresnie. Ő telefonon a győri klinikát ajánlotta, amit fia, Zsolt vezet. Ott kapott időpontot, majd tavaly májusban megtörtént az állapotfelmérés.


 
- Vargha úr feltárta a fiam szervezetét, és megállapította, hogy az oltás okozta idegrendszeri sokkot az még nem heverte ki. Kapott egy gerincvelő-fertőzést, és kimutatható a szervezetében a higany jelenléte. Elkezdődtek a kezelések, és Endi ma már újra szobatiszta, egyedül eszik, alszik, a hallása tökéletes - ezt októberben a Heim Pál Gyermekkórházban is megállapították-, és ismét kezd beszélni. Ez egy csoda, amit úgy hívnak, hogy Vargha-gyógymód. Nem lehet elmondani, mennyi szeretetet, jóságot kaptam tőlük a kezeléseken túl is - emlékszik vissza Marika.

Már jártam egyszer, egy pápai hölgy hihetetlen gyógyulását követően a Vargha-klinikán Győrben. Most, Endi esetének apropóján ismét megkerestem Vargha Zsoltot és munkatársait.
 
- Akik hozzánk jönnek, azok általában már mindenhol megfordultak, minden lehetséges gyógymódot, kezelési módszert kipróbáltak, többnyire eredménytelenül. Az utóbbi évszázadban az életkörülmények radikálisan megváltoztak, a rohanó városi élet a teljes bezártsággal, a stresszel és rengeteg szennyező anyaggal párosul. Felborul a szervezet egyensúlya. Nem tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Az orvostudomány nagy léptékben fejlődik, új diagnosztikai berendezések születnek, és ez kedvező. Csak az a baj, hogy közben elvész az orvos és a páciens közötti kapcsolat, ami a gyógyításnak, a gyó-gyulásnak nélkülözhetetlen eleme. A praxisomban számtalanszor előfordul, hogy az ideginger-terápia mellett a páciensek igénylik, hogy a lelkükkel is foglalkozzanak - mondta el érdeklődésemre Vargha Zsolt.

A klinika vezetője a konkrét esettel kapcsolatban a következőket mondta el:
 
Amikor Endit elhozták intézetünkbe, kevesen hittek benne, hogy ez a kisgyerek valaha is teljes életet fog élni. A probléma igen súlyos és összetett volt. Az édesanya kitartóan hitt és anya-tigrisként küzdött a kisfiú gyógyulásáért. Ez nagyon fontos volt, mert a kis Endi biztonságban érezte magát, és az első perctől kezdve ráhangolódott a kezelésekre, szívesen járt hozzánk és teljesen megnyílt. A személyzetünk minden létező esetre specializálódott, ennek köszönhetően egyénre szabottan foglalkozunk a hozzánk fordulókkal - fogalmazott Vargha úr.


A gyerekkel heti két alkalommal jártak kezelésre, mivel busszal, vonattal nem tudtak eljutni Győrbe, fuvarosokat fogadtak, alkalmanként 3500 forintért. A kezelések időpontját szigorúan be kellett tartani éppúgy, mint a többi, az életmóddal kapcsolatos előírást. Az első periódus véget ért, májustól decemberig tartott.
 
- Most pihennünk kell, mielőtt a célzott kezelések indulnak. Ez akár több évig is tarthat, de reményeink szerint a higanyt sikerül a nyirokrendszeren keresztül kipucolni Endi szervezetéből. Az orvosok máig autistának tartják a gyermekemet, bár tudják, hogy a terhességem alatt genetikai vizsgálaton vettem részt. Ők maguk sem tudják, hova adjanak beutalót egy olyan vérvételre, amivel az Endi szervezetében lévő higany kimutatható. A saját példánk alapján rendkívül fontosnak tartanám, ha a kisgyermekes szülők  mielőtt bármilyen oltást beadatnának a gyereküknek  elvinnék őket allergiavizsgálatra. Bár engem világosított volna fel valaki annak idején! Amióta a kisfiam visszanyerte a hallását, ha beteg embert, gyereket látok, mindenkinek elmondom, hogy van még lehetőség, hogy ne adják föl a reményt, keressék fel a Vargha-klinikát - mondta el búcsúzóul Marika.
 
- Számunkra nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan ember. Amíg az ok ismeretlen, addig a betegségek hatékony kezelése nem lehetséges. Mint ahogy valódi gyógyulás és prevenció sem. A betegség mögött rejlő kiváltó okok feltárására fokuszálunk, hiszen ezek hiányában a beteg szenvedéseit csupán enyhíteni lehet, gyógyítani nem - foglalta össze a Vargha-gyógymód hitvallását Zsolt.

A család tortúrája itt nem ér véget. Fia gyógyulása mellett Marika most azért küzd a település önkormányzatával, hogy az iskola előtt álló Endit befogadják az óvodai közösségbe. De ez már egy másik  igaz, nem kevésbé megindító  történet. Sejtszinten erősítik fel a szervezetetA győri klinika vezetője hangsúlyozta, hogy minden ember csakis önmagában találhatja meg a valódi válaszokat. Ők rávezetik a pácienst a befelé figyelésre. A gyógymódjuk azért rendkívüli, mert nemcsak a testtel foglalkoznak, hanem nagy hangsúlyt fektetnek az agyra is. Igyekeznek a panasz okát feltárni. A teljes szervezetet kezelik és a kiváltó okot szüntetik meg. Hiszen a szervezet eredendően az öngyógyításra törekszik, de ehhez ma már szükség van egy kis külső segítségre. Ezt nyújtják ők, azt az ideginger-terápiát, ami sejtszinten erősíti fel a szervezetet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!