Hadüzenet a konyhából válság idején

Általában nem szoktam térdre borulni a Viasat3 műsorai előtt, de most elismerem, jól időzítettek a reality-sorozatukkal, A nagy étteremalakítás Giannival cíművel. Elég, ha csak a Talmudból lopok el egy gondolatot, s máris igazolva látom a véleményemet: A világ nem olyan, amilyennek látjuk. Olyannak látjuk a világot, amilyenek mi vagyunk

Kellei György

Szóval ha a világválságtól és országunk kényszeredett vergődésétől kétségbe esünk, velünk van a baj. Gianni Annoninak viszont esze ágában sincs siránkozni (nyilván jól megy az étterme Budapest belvárosában), új műsorával péntek kora éjszaka óta hadat üzen az aggodalmaskodóknak. 

Valószínűleg tizenkét hét elegendő lesz ahhoz, hogy kilábaljunk az apátiából. Legalábbis átmenetileg felejtsük el gondjainkat. A nagy étteremalakítás nem új ötlet, de jópofa szórakozás. Pangó, konszolidált vendéglők kapnak más formát, kívül és belül, vagyis kint az asztaloknál és bent a fazekakban, serpenyőkben. 

Gianni Gyálon kezdte el a rendcsinálást, Ildikót és Tibort, a tulajdonos házaspárt hazazavarta és egy héten át sürögtek-forogtak, betörték a régi, kényelmes személyzetet is. Aki immel-ámmal állt be a sorba, rögtön kapott egy parafa dugót, azaz fekete pontot. 

Gianni egy olasz mesterszakáccsal, egy belsőépítésszel és egy kertésszel szállta meg a gyáli éttermet. Mindjárt rötyögve fikázni kezdték a felszolgált pizzát és carbonare spagettit, aztán megdolgozták az öreg séfet, a pincért, majd repültek a művirágok és a reprodukciók a falakról, a bútorokat is kihajigálták  a kivitelező csapat munkához látott. 

Gianni meg pörgött, okított, gesztikulált (néha ripacskodva), megmutatta, hogyan kell vékonyra sütni a pizza tésztát, s mitől lesz ízletes a paradicsomszósz. 

Odakint az étteremben meg mediterrán poszterek kerültek a falra, az asztalokra új terítők simultak, új függönyök és lámpák tették hangulatossá a látványt. Aztán a lendületes varázslatnak hirtelen vége szakadt, eljött a nagy nap. 

Miközben Gianni Morandi hajdani világslágere bömbölt, a visszatérő Tibor szeméről lehullt a kendő, s a zsűri is megérkezett. Fél-fél percben okos képpel celebes közhelyeket hordtak össze, de az előnyös változásnak ez sem ártott. Lehet, hogy erre az olaszos mentalitásra van most szükségünk, nekünk, magyaroknak. 

Ha nem is az otthoni konyhánkat, legalább a szemléletünket pofozzuk kissé helyre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!