Csontvázakat preparálnak

2011. november 09., 09:23 szerző: Földesi Gábor
Zirc - Nemzetközi szempontból is ritkaságnak számító orrszarvúcsontvázak vizsgálatát kezdték meg nemrég a Bakonyi Természettudományi Múzeumban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Frédéric Lacombat, a franciaországi Le Puy-en-Velay múzeumának paleontológusa, Katona Lajos, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum geológusa, dr. Kovács János, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és dr. Kardos László, a Magyar Állami Földtani Intézet Múzeumának igazgatója igyekszik meghatározni az orrszarvúleletek csontjait és ezáltal megállapítani, hogy melyik fajhoz tartozhattak a leletek.

Frédéric Lacombat és Katona Lajos az egyik koponyát vizsgálja (Fotó: Nagy Lajos)

A pulai alginitbányából 1988-ban, 2000-ben és 2001-ben előkerült négy csontváz azonosítása, preparálása és összeállítása komoly tudományos munkát igényel. A szakértők remélik, hogy a koponya- és fogvizsgálatok után már pontos adatokat tudnak publikálni. Nem zárják ki ugyanakkor, hogy a pulai bányából újabb leletek kerülnek elő a jövőben. A csontok preparálását és a rajtuk végzett rekonstrukciós munkákat Keserű Ildikó a zirci múzeum geológus-preparátora, Szappanos Bálint geológus és Katona Lajos végezték.

A múzeumban a '88-ban talált csontváz már megtekinthető.

Földesi Gábor

2011. november 09., 09:23 szerző: Földesi Gábor