Csak az induljon, akinek nincs jobb ötlete

A Pápa- Pápakovácsi- Noszlop- Bakonygyepes- Ajka- Pula- Nagyvázsony útvonalon csak akkor ajánljuk a közlekedést személygépkocsival, ha valakinek halaszthatatlan dolga van. Arra mindenképpen készüljön fel, hogy igazán csak magára számíthat.

Győrffy Árpád

A december 19-én 13 és 15 óra között személyesen szerzett tapasztalataink szerint a szakadó hó nem zavarta meg a közút fenntartó nyugalmát. Ha igen, akkor a megye más vidékeire irányították gépeiket, mert ezen az útvonalon egyetlennel sem találkoztunk.

Az ekkor 10-15 centiméter vasgtagságú hó önmagában nem lenne veszélyes, de a -7 Celsius fok körüli hidegben az első hóréteg rájegesedhetett sok helyen az útra, s így együtt különösen csúszóssá vált. Pápakovácsi felől Kup felé haladva például két nagy teherautó kinlódott a lokátoros domb keleti kaptatóján - sikertelenül. Annyi volt a szerencse, hogy a többi jármű egy sávon felváltva el tudta kerülni őket. Igaz, a rövid távolságok, a szakadó hó és a ködös idő miatti rossz látásiviszonyok miatt az oroszruletthez hasonlított egy-egy ilyen kerülési mutatvány.
Bakonygypölöskéről kifelé haladva mi is majdnem az árokban kötöttünk ki, amikor a patkára lehajtva megcsúszott a 20-30 kilométeres sebességgel haladó, majdnem új téli gumikkal felszerelt kocsi. Természetesen hallottunk már az ellenkormányozásról és egyebekről, de akkor valahogy fordítva működtek a reflexek. Csak a szerencse állított meg bennünket az árok szélén.
Utána még lassabbra váltottunk, amire más autósok veszélyes előzésekkel reagáltak. Persze, ők még nem próbálták.
Hóekét egyedül Nagyvázsonyban láttunk, ahol az önkormányzat munkagépe a falu utcáit takarította..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!