A motorosok új tízparancsolata

Alsóörs - Rendhagyó szakmai konzultáción egyeztettek a rendőrség és a szakma képviselői a fesztiválon, ahol a motorosok megújult tízparancsolatát is bemutatták.

Szabó Péter Dániel

- Minden alkalmat ki kell használnunk arra, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre. Keresve sem találhatnánk jobb lehetőséget az alsóörsi fesztiválnál, ahol évről évre több ezer motoros találkozik - mondta el a pénteki tanácskozást megelőző köszöntőjében Urbán György, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

Elhangzott, az Európai Unió is kiemelten kezeli a kérdést, 2020-ig a felére kívánja csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát. Az elfogadott program hét stratégiai területet határozott meg az 50 százalékos célkitűzés teljesítése érdekében, köztük a motorkerékpárosok közlekedésbiztonságának javítását. Amíg ugyanis a nem kétkerekű közlekedési eszközök körében csökken a halálos balesetek, illetve a súlyos sérülések száma, addig a motorkerékpárok esetében alig vagy egyáltalán nem figyelhető meg csökkenés.

Éppen ezért az ORFK - Országos Baleset-megelőzési Bizottság preventív tevékenységének is egyre gyakrabban kerül középpontjába a motorkerékpáros közlekedés biztonsága. Ennek oka, hogy ez a közlekedési forma napjainkban reneszánszát éli, ugyanakkor a már említett hazai és uniós baleseti statisztikákon lenne mit javítani. A témához kapcsolódva Kiss Csaba, az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára kiemelte, nemcsak a rendőri ellenőrzés a céljuk a közutakon, hanem a folyamatos tájékoztatás, legyen szó a tömegkommunikációs csatornákról vagy épp a szórólapokról.

- Nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a jogalkotók figyelmét a motorosok védőfelszerelésének életmentő mivoltára. Biztosan kevesen tudják, de hazánkban már 1927-ben tíz pontban "szabályozták" a motorosok etikáját, amit átfogalmazva, a mai kor követelményeinek megfelelően hirdetünk - mondta el Kiss Csaba, majd bemutatta a tíz pontból álló javaslatcsomagot.

Ezt követően a megjelent szakemberek, újságírók és motorosok osztották meg egymással a témába vágó gondolataikat.

Dobai Attila fesztiváligazgató például a megfelelő minőségű védőfelszerelés fontosságára hívta fel a figyelmet, Berkes Gábor zenész pedig a kezdők motorválasztásának nehézségeiről szólt.

A Harley-fesztiválon egyébként a fent említett szervezetek külön sátorban is bemutatkoztak az érdeklődőknek, akik ily módon megismerkedhettek a hatóságok munkájával és az állampolgárokat érintő változásokkal. Ismét felállították az ORFK - OBB baleset-megelőzési kiállítását is, melynek keretében figyelemfelkeltő képekkel illusztrálva olvashattak a látogatók az elkeserítő baleseti adatokról.

 

Óvatosságra intik az utak vándorait

A motorosok Alsóörsön bemutatott tízparancsolata a motorozás veszélyeire, a motorválasztás buktatóira és a bizonságot garantáló védőfelszerelések használatára éppúgy felhívja a figyelmet, mint a motorok megfelelő műszaki állapotának, illetve a rendszeres gyakorlásnak a fontosságára, valamint a közlekedési szabályok betartására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!