Rádiók az előző századból

Csaknem hetven különböző régi rádiókészülék díszíti Berki Péter lakását. A pápai fiatalember egyre csak gyarapodó gyűjteményén keresztül remekül nyomon követhető a huszadik század rádióinak fejlődéstörténete.

Polgár Tibor

A pápai gyűjtő visszaemlékezése szerint a jelentős eszmei értéket képviselő kollekciójának első darabja egy, az 50-es évek közepéből származó Minszk márkajelzésű orosz rádió volt, amit az elköltöző szomszédoktól szerzett be. Ennek lassan már tizennyolc éve.

- Egy ideig csak nézegettem a készüléket, és mivel az nem működött, megjavítottam. Valójában én mindig nagyon kedveltem a régi dolgokat. Szívesen gyűjtenék bármilyen antik tárgyat, amit érdemes az utókornak megőrizni, csak hát ugye ez leginkább pénz és hely kérdése. Úgyhogy megmaradtam a régi rádióknál, melyeknek leginkább a külalakjuk fogott meg. Lassanként, innen-onnan sorra kaptam az újabb darabokat a rokonoktól, ismerősöktől. Az utóbbi négy évben lendültem bele igazán a gyűjtésbe. Most már rendszeresen járom a piacokat, a régiségboltokat, és keresem, mivel tudnám bővíteni a gyűjteményemet - mesélte lapunknak Berki Péter.

Megtudtuk tőle, hogy az antik rádiók ára nagyon változó, mindez elsősorvban az állapotuktól, illetve a típusuktól függ. Némelyiket már egy-két ezer forintért be lehet szerezni, de persze vannak akár tízezer forint feletti példányok is. Péter gyűjteményének legrégebbi darabja egy 1939-es német modell, de a 70-es évek végéről származó rádiókig bezárólag további számos ritka készülék sorakozik a polcain. Legtöbbjük orosz, osztrák, német, valamint magyar gyártmányú, és még ma is üzemképes szinte mindegyik.

- A kisebb javításokat magam is elvégzem a rádiókon: kicserélem a hibás biztosítékokat, lelakkozom a dobozukat. Olykor biciklipumpával kifújom a port belőlük. Azonban komolyabban nem nyúlok bele a készülékekbe, az elektromos részek javítását szakemberre bízom. Leggyakrabban a rádiók hangszórója romlik el. Óvatosan kell bánni ezekkel a régi tárgyakkal, mert rossz állapotban akár tüzet is okozhatnak - figyelmeztet a pápai gyűjtő, aki továbbra is szenvedélyesen vadászik az újabb és újabb rádiókra.

Emellett a helyhiánnyal is meg kell küzdenie, sok darab már alig fér a polcokra. Ha minden a tervek szerint alakul, Berki Péter rádióiból tavasszal kiállítás nyílik Ugodon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!