Járásváltás - A Nivegy-völgy átsorolna Tapolcához

Szentantalfa - A Nivegy-völgyben élők is más járásba kívánkoznak, jelezte az öt község önkormányzata az illetékes tárcának megadott határidőn belül.

Győrffy Árpád

Az önkormányzatok húsz napon át jelezhették a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM), ha a január 10-én nyilvánosságra hozott koncepciótól eltérően képzelik településük jövőjét a jövő januártól kialakításra kerülő járási rendszerben.

A Nivegy-völgyben élők többsége inkább Tapolcához tartozna, tudtuk meg Kiss Csaba szentantalfai polgármestertől, aki a másik négy település álláspontjáról is tájékoztatott bennünket. Balatoncsicsó, Óbudavár, Tagyon, Szentantalfa és Szentjakabfa jelenleg a füredi kistérség része, közös iskolát Balatoncsicsón, óvodát Szentantalfán működtetnek. A lakosság körében végzett felmérés összesített eredménye szerint az írásban válaszolók 66 százaléka a tapolcai járást választaná, ennek megfelelően foglaltak állást a képviselő-testületek is.

A választásban szerepet játszik, hogy Tapolca több évtizedig a Nivegy-völgy járásközpontja volt, és még inkább a jelenleg is fennálló kapcsolatok. A középkorúak és idősebbek ma is a tapolcai egészségügyi, okmányirodai szolgáltatásokat veszik igénybe. Ott az idegenforgalmi időszakban is megfelelő lehetőség van erre, megfelelő parkolóhely áll rendelkezésre. Ami talán a legfontosabb, hogy Tapolcára közvetlen buszjáratokkal utazhatnak egészen a városközpontig, ahonnan 500 méter sugarú körben minden intézmény elérhető. Ezzel szemben Balatonfüredre csak átszállással lehet eljutni, és a városban is nagyobbak a távolságok. Az önkormányzatok az indokolásban kitérnek arra is, hogy a Nivegy-völgy a Balaton-felvidék gazdaságilag egyik legelmaradottabb térsége. Az öt település teljesen más problémákkal küszködik, mint a parti települések - fejtette ki a Naplónak közös álláspontjukról Kiss Csaba.

A minisztérium az ígéretek szerint február 10-ig dolgozza fel a beérkezett javaslatokat. A kapcsolódó törvényjavaslat a tervek szerint még februárban az Országgyűlés elé kerül, várhatóan június végéig fogadják el azt a kormányrendeletet, ami a járási székhelyeket és illetékességi területet részletesen meghatározza.

 

Országosan hatszázféle javaslat

A járási koncepcióval kapcsolatban országosan beadott 600 igény fele arról szólt, hogy az érintett települések más járásban képzelik a jövőjüket, harmaduk más járási székhelyt szeretne. Mint lapunkban olvashatták, megyénkben elsősorban a füredi járás tervezett határaival kapcsolatban alakultak ki ellenérzések.

Balatonalmádi környéke önálló járást szeretne vagy Veszprémhez tartozna, a nagyvázsonyi mikrokörzetből Balatonfüredhez, illetve Ajkához szánt községek ugyancsak Veszprémmel képzelnék a jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!