Megújul a kórház csecsemősztálya

Veszprém - Több mint 260 millió forintból újul meg és korszerűsödik a Csolnoky Ferenc megyei kórház koraszülötteket és beteg újszülötteket ellátó részlege.

Varga Domokos Péter

A témában tartott sajtótájékoztatón dr. Rácz Jenő, a kórház főigazgatója elmondta, immár ez a harmadik európai uniós támogatással bonyolított projekt, amelynek megkezdődik a gyakorlati kivitelezése. A sürgősségi ellátás megújítása befejező fázisában van, az év folyamán kezdetét veszi a struktúraátalakítási projekt, a regionális onkológai centrum támogatási szerződését pedig nemrég írták  alá.



A 17 évvel ezelőtt elkészült osztályra ráfér a fejlesztés, egyrészt a megkopott burkolatokat cserélik le, másrészt kiépítenek egy integrált informatika rendszert, ami képes lesz a régi és az új műszerektől információkat fogadni, ennek eredményeként a betegek valamennyi orvosi és műszeres adata egy rendszerbe kerül.  Ez Magyarországon úttörő vállalkozás, külföldön már jó működő példák igazolják létjogosultságát. Az osztályra a beruházás folyamán 17 új eszköz érkezik, ebben vannak lélegeztető gépek, inkubátorok, infúziós pumpák, jó minőségű ultrahang készülék és mobil röntgen. Ezáltal lehetővé válik az oxigénhiányon átesett gyermekeknél az agyi tevékenység folyamatos monitorozása - mondta  dr. Szabó Éva, a csecsemő és gyermekgyógyászati centrum vezetője. 

Ez év nyarán zajlanak majd a tényleges munkálatok, a projekt várhatóan még idén befejeződik. Az átalakítás alatt is működik majd az osztály,  átköltözik a kórház egy másik részlegébe.

A 90 százalékos uniós támogatással megvalósuló fejlesztéshez az önrészt, 26,6 millió forintot a kórház a saját költségvetéséből biztosítja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!