Legális drogok a piacon

Pápa - Szerdai hír, hogy egy fiatal férfi meghalt, ketten életveszélyes mérgezéssel kerültek kórházba, miután a GHB, más néven Gina tudatmódosító szerből fogyasztottak.

Polgár Tibor

Drog hatása alatt gyújtotta fel magát egy 26 éves fiatalember tavaly Budapesten a Semmelweis Egyetem épülete előtt a Nagyvárad téren. Nem akart öngyilkos lenni, csak fogyasztott az időközben tiltólistára került MDPV-ből, amitől kontrollálatlan állapotba került. Egy ideig jól érezte magát, majd úrrá lett rajta a paranoia. Testének hetven százaléka megégett.

Rohamos elterjedésükkel átalakították a kábítószerpiacot az úgynevezett legális drogok. A törvényi kiskapuk kihasználásával legálisan forgalmazhatók, fogyaszthatók. Olcsón és könnyen beszerezhetők, így még a legkisebb településekre is eljuthatnak. A fiatalok meg azt képzelik, ami legális, az nem árthat. Holott nem így van, ezek a szerek kifejezetten veszélyesek. Először is tisztázzuk a fogalmakat: Mi az, hogy dizájnerdrog?
 
Ezt a kifejezést azokra a vegyületekre, szerekre használják, amelyeket az illegális kábítószerek kisebb módosításával állítanak elő. Ebben a formában ezek már nem szere- pelnek a tiltólistán, ezáltal a törvény nem szankcionálja a forgalmazásukat, sem pedig a használatukat. Holott a kábítószerekhez hasonló a hatásuk. Ezeket a szereket többnyire az interneten keresztül árulják, növényvédőszernek, növényi tápsónak, fürdősónak vagy éppen füstölőnek, illatosítónak álcázva. Nemrég például növényvédőszerrel kevert dohányból sodort cigarettát szívott el két középiskolás Várpalotán, a fiatalok végül kórházban kötöttek ki.

A Drogriporter nevű internetes oldal szerint Magyarországon az ezredforduló környékén jelentek meg a kémiai úton kreált dizájnerdrogok, míg a hazai sajtó csak a mefedron nevű szer (ismertebb nevén: kati) piachódításával kapcsolatban, a 2009-es év vége felé használta először ezt a kifejezést. Akkoriban ért a csúcsra a mefedron, és az ecstasyt leváltva immár a drogfogyasztó fiatalok közkedvelt partikellékének számított egészen 2011 januárjáig, amikor is illegálisnak nyilvánították. A Nemzeti Drog Fókuszpont korábbi, a magyarországi kábítószerhelyzetről írt jelentéséből kiderül, mostanra teljesen átrendeződött a kábítószerpiac: többek között eltűnt az ecstasy és a hírhedt heroin, a helyüket pedig a dizájnerdrogok, illetve az amfetaminok vették át.



Zacher Gábor toxikológus tapasztalatai szerint herointúladagolás ma már ritkán fordul elő, és inkább a szintetikus szerek fogyasztása lett divatos. A dizájnerdrogok nagy veszélye, hogy a fogyasztók nem tudják, milyen anyagokkal kerülnek kapcsolatba, és mivel ezek teljesen új vegyületek, az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk is ismeretlen, kiszámíthatatlan. Sokszor a megfelelő dózisról sincs tudomása a használónak, így könnyen bekövetkezik a túladagolás.

Péter regisztrált drogfüggőként van nyilvántartva, de már tíz hónapja tiszta. - Sajnos én is kipróbáltam a dizájnerdrogokat. Döbbenet, amit ezek művelnek az emberrel: a durvábbak szinte napról napra építik le a szervezetet. Folyamatos használatuk rövid időn belül annyira károsítja az emberi agyat, testet, hogy abból már nem lehet felépülni. Teljesen kicsinálja az embert. Senki sem tudja, milyen - esetenként mérgező - anyagokat visznek be a szervezetbe. Messziről kerülje mindenki ezeket a szereket!  figyelmeztet a pápai fiatalember.

A dizájnerdrogok elleni küzdelmet nehezíti, hogy a kábítószereket előállító zugvegyészek néhány lépéssel mindig a hatóságok előtt járnak: amint tiltólistára kerül egy szer, annak a molekuláin rögtön módosítanak egy kicsit. Így hamar előállítanak egy kábítószer hatású újabb vegyületet, amit már nem tilt a törvény. Ugyan idén január 1-jétől kilenc új pszichoaktív szer, azaz dizájnerdrog került tiltólistára, de ezzel koránt sincs megoldva a probléma, hiszen egy-egy anyag esetében számtalan kémiai variáció létezik. 
 
 

Nincs megoldva a szabályozásuk
 
A kormány legújabban az úgynevezett generikus szabályozástól reméli a dizájnerdrogok terjedésének megállítását. A generikus szabályozás lényege, hogy nem egyes szereket, hanem komplett kémiai képleteket tiltanak be. Sárosi Péter a Drogriporteren  kifejti, ugyan ezáltal valóban több anyag válik hivatalosan illegálissá, azonban a kémiai variá- ciók száma továbbra is olyan nagy marad, hogy még a törzsképletek betiltásával sem lehet gátat szabni az új, legális szerek előállításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!