Bajnokság diákoknak

Veszprém - A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola 2007-től minden évben megrendezi a sudokubajnokságot nyolc évfolyamon a megye általános iskolás tanulói számára.

Balla Emőke

A sudoku a XVIII. században született. A zseniális matematikus, a svájci Euler Leonhard nevéhez fűződik, akinek 2007-ben volt születésének 300. évfordulója. A játék modern változata és neve Japánból érkezett (su: szám, doku: egyetlen lehetséges kitöltés.) A 9 x 9-es négyzet minden sorába és oszlopába úgy kell beírni 1-től 9-ig a hiányzó számokat, hogy minden sorban és oszlopban, valamint a 3 x 3-as kis négyzetekben is csak egyszer szerepelhet minden szám. A játék  idehaza is egyre kedveltebb; nem kell hozzá tudományos ismeret, hanem csak jó logika és gyorsaság.

 Az ötödik Veszprém megyei sudokubajnokságra 2011-ben 37 iskola 420 tanulója nevezett. Minden iskolából a házi versenyeken évfolyamonként a legjobb eredményt elért három diák vehetett részt a Veszprém megyei bajnokságon. Az első évfolyamon első lett Mészáros Sára (veszprémi Kossuth iskola), a másodikosok között Czövek Gréta (Kossuth iskola), a harmadikosok között Reinfart Kata (füredi Radnóti iskola), a negyedikesek között Encz Emese (veszprémi Báthory iskola), az ötödikesek között Árkossy Borbála (Kossuth iskola), a hatodikosok között Széles Renáta (Báthory iskola), a hetedikesek között Papp Emese (füredi Eötvös iskola), a nyolcadikosok között Vass Alida (Báthory iskola).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!