Húszan most először - negyven liter vér jött össze a véradóktól

Veszprém - Sikeresnek értékelte a Veszprém Területi Vérellátó vezetője a szombati nagy városi véradást.

Tiger Szabolcs

A tervezett száz véradóhoz képest reggel nyolctól este hatig 91 önkéntes jött el, ami jó eredménynek számít, több mint 40 liter vért vettünk le - nyilatkozta szombaton este a Naplónak Libisch Éva, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei véradásszervező koordinátora a Pannon Egyetem Aulájában. - Jó hangulatban zajlott az esemény, sokaknak tetszett a retro hangulatú zenei aláfestés, a nyolcvanas évek véradásairól bemutatott fotókiállítás is. A nap folyamán húsz önkéntes most adott vért életében először, városi akcióhoz képest ez is jó arány.

- Szerintem is sikeres volt a mai nap, közel kerültünk a kitűzött célhoz - osztotta meg véleményét Gancsev Mária, a Veszprém Területi Vérellátó vezetője. - Hazánkban minden nap 1500 egységnyi vért használnak fel, amit a vérellátó országos hálózata a mostani eseményekhez hasonló akciókkal tud begyűjteni. Sajnos az utóbbi években érezhetően csökkent a lakosság aktivitása, a kilencvenes években megesett, hogy 350-en is jelentkeztek egy-egy alkalomkor. A vér iránti igény azóta sem csökkent, csak a mi munkánk nehezedett.

- Évente többször adok vért, amikor eszembe jut - mondta el lapunknak Kanczler Jenő, aki sokszor véradó. - Most a Naplóban lettem figyelmes a felhívásra. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a retro hangulatot, a hetvenes évekbeli véradások jutnak róla eszembe, mikor még a munkatársakkal jártunk és fizetett szabadnapot kaptunk érte. Mindig vannak ajándékok, de sosem ezért jövök el, bár azt be kell vallanom, a sör és a virsli sokkal jobban esett, mint egy 500 forintos vásárlási utalvány - vélekedett a hatvanéves önkéntes, aki azt is elmesélte, nem igazán kedveli a háziorvosát, így külön pozitívuma a mai napnak, hogy megvizsgálják, s miután kiderült, hogy egészséges, megnyugodva térhet haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!