Hegymászók országjáró küldetésben

Tapolca - A „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozat csapata filmvetítéssel egybekötött élménybeszámoló-körútja szombaton ért megyénkbe. A négy napos program alapján hétfőn Tapolcán jártak elismert hegymászóink.

Szijártó János

Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Mécs László, Gál László és Horváth Tibor előbb a Tapolcai Általános Iskola, majd a Batsányi gimnázium diákjaival találkozott, illetve az érdeklődők számára filmvetítést, élménybeszámolót is tartottak a városi moziban. Délután Császár László polgármester, a kistérségi társulás elnöke is köszöntötte a Himalája meghódítóit a városházán.

A hegymászók "szóvivőjeként" is remekül helytálló Kollár Lajos hangsúlyozta, hogy küldetésüknek tekintik a hegymászással kapcsolatos tévhitek eloszlatását, mint ahogy a fiatalok életmódbeli változtatásának elősegítését.

- Van más szórakozási lehetőség is mint az italozás, drogozás, cigarettázás és ekkor még nem is feltétlenül, kizárólag a hegymászást javasoljuk a nagy többségnek. A séta, a kirándulás az alapja mindennek, amelyhez a természet szeretete párosul. A mozgás, a rendszeres mozgás kiemelten fontos, és persze a hegymászás, mint tevékenység, sport sem a legszerencsésebb megítélés alá esik manapság. Pedig itt sincs több baleset, mint bármely egyéb sportban - hangsúlyozta Kollár Lajos.

A kötetlen beszélgetés során Császár László megköszönte a hegymászóknak, hogy a Tapolca-medencét választották mostani küldetésük úti céljaként és egy-egy üveg tapolcai "Város borával" ajándékozta meg a vendégeket.

Az országjárás gondolata egyébként 2002-ben fogalmazódott meg a csapat tagjaiban, és a következő esztendőtől a mai napig látogatják hazánk különböző településeit, térségeit. A hétfői találkozón az is kiderült, hogy Gál László helyi kötődésű ember, Tapolcán van egy üzlete, míg Mécs László kisgyermek kora óta Szigligeten tölti a nyarakat, és a tanúhegyek, a Tapolca-medence szerelmese.

Kedden Révfülöpre, Balatonedericsre és Lesencetomajra látogatnak a csapat tagja, az előadások témája pedig a 2011-es sikeres Lhoce-expedíció. A Magyarok a Világ Nyolcezresein sorozatnak 2011-es expedíciója során Erőss Zsolt a kilencedik, Gál László pedig az első nyolcezres csúcsát mászta meg, rögtön a világ negyedik legmagasabb hegyével kezdve. A Lhoce a magyar expedíciós hegymászás tizenegyedik "nyolcezrese".
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!