A város egyik legszebb épülete - Postából Rotary-ház

Devecser - A tavalyi vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára elkészül a Rotary-ház, a város leendő kulturális és didaktikai központja. Erről az Európában egyedülálló Rotary-ház megvalósításán dolgozó csoport és a város polgármestere tartott sajtótájékoztatót csütörtökön.

Tóth B. Zsuzsa

Dr. Beltz Zoltán, a Rotary Klub veszprémi elnöke elmondta, hogy a klub nemzetközi segélyakciójának első állomása volt a katasztrófa utáni harmadik héten küldött adomány.

A klub vezetői és tagjai azonban hosszú távon is szerettek volna segíteni. Ezért készül most az egykori posta patinás, XIX. századi épületének felújítása, hogy ott átvegye helyét a Rotary-ház, amely egyfajta kulturális központ szerepét tölti be a városban. Például számítástechnikai oktatások színhelye lehet, de felnőttoktatásnak szintén helyet adhat. A házban folyó munkába egyébként a veszprémi Pannon Egyetemet is szeretnék bevonni, hogy a környék gazdasági fellendülését segítsék. A 350 négyzetméteres épületet mintegy hatvanmillió forintból újítják és szerelik fel Devecserben.

- A Rotary-ház a nemzetközi összefogás jelképe lehet - szögezte le az elnök, aki köszönetet mondott ezúton is a segítőknek, a vállalkozóknak és a devecseri önkormányzatnak.

Toldi Tamás polgármester megköszönte a klub segítségét, és az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a kétszintes épület emlékház is lenne egyben, a város egyik legszebb építményeként. Valamint amellett, hogy a Rotary-ház nevet viseli, művelődési tevékenységet is elláthat, de minden további célról egyeztetnek a klubbal.

Csákvári Árpád klubtag arról beszélt, hogy a sepsiszentgyörgyi klubnál több önkéntes iparos jelezte segítő szándékát. Így néhány nap múlva négy-öt erdélyi önkéntes érkezik, hogy kétkezi munkájukkal ők szintén segítsenek a Rotary-ház mielőbbi elkészültében. Dr. Udvarhelyi Miklós hozzátette, hogy a katasztrófa egyéves évfordulóját a Rotary-ház átadásával is szeretnék még emlékezetesebbé tenni. Az épületben egy, a katasztrófát bemutató dokumentumokból összeállított vándorkiállítás nyílik október negyedikén. Neubauer Sándor klubtag, a Villa Medici tulajdonosa pedig arról szólt, hogy a támogatók névsorát egy emléktábla örökíti meg a ház falán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!