Egész életre szól - Az anyatejes táplálás ünnepe

Veszprém - Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából azokat az édesanyákat köszöntötték a városházán, akik anyatejjel táplálják gyermeküket.

Deák Dóra

Az anyatejes táplálás világnapját 1992-től tartják világszerte, más néven a szoptatás világnapját. Ebből az alkalomból telt meg izgő-mozgó, vidám, jó kedélyű gügyögő gyermekekkel és szüleikkel pénteken a városháza Kossuth terme, ahol Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes és Porga Gyula polgármester üdvözölte az ünnepelteket.

- Azok a családok, akik gyermeket vállalnak a jövőért tesznek. A szoptatás a nők privilégiuma. A szoptatás az anya és gyermeke között olyan kontaktust épít ki, amely egy egész életre szól, bensőséges kapcsolat jön létre köztük. Az édesanyák az utódok megszülésével és táplálásával olyan élménynek lesznek részesei, amit csak a nők élhetnek át - emelte ki Brányi Mária alpolgármester beszédében, majd mindenkit az anyatejes táplálásra biztatott.

A megnyitót követően Marton Mária zenetanár tartót zenés, énekes Csivitelő foglalkozást, aki kiemelte, hogy a picik zenei nevelését korán el kell kezdeni, nagyon fontos, hogy az édesanya hangján nőjön fel a baba. A játékos mondókákkal, dalokkal tarkított zenei foglalkozást hegedűjáték és a DAL-MA Művészeti Egyesület tanítványainak műsora követte. A szervezők végül kis ajándékcsomagokkal és virággal köszöntötték a gyermeküket szoptató édesanyákat.

 

1992-től augusztus 1-je az anyatej világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete, amit az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF a csecsemők egészséges táplálása érdekében indított. Világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak, és beépülnek a szervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!