Szent György-napi varázslatok

Németbánya - Hajnali harmatban fürdeni, Jézust keresni a keresztek alatt, kihajtani az állatokat a legelőre, aztán csak nézni, ahogy az aprónép örül a természetnek, a természetes közegnek. Nagyjából erről szólt a Tarka Boci portán a húsvét vasárnapra eső Szent György-nap.

Németh F. Bernadett

A Narancsik családot általában azok a családok keresik fel, akik szeretnék felidézni a régi hagyományokat, hogy később maguk is gyakorolhassák őket, meg azok, akik természetes környezetben akarnak élni. Szent György napjához és a húsvéthoz kapcsolódó rítusokat idén együtt idézték fel a messzebbről érkezett családok és a helybéliek, s hamar megtalálták a közös hangot.
 
- A Szent György-napot azért érezzük saját ünnepünknek, mert bármennyire nem könnyű egész évben bajlódni az állatokkal, ilyenkor azt éljük meg, hogy mégis öröm velük foglalkozni.
Jó volt látni, amint a vendégsereg szeretetteljes figyelmétől kísérve, kiéhezve a friss tavaszi legelőre vidáman csörtettek ki a friss legelőre.

 

 

Húsvét vasárnap tehát pirkadatkor kelt a társaság, hogy a mező értékes és varázserővel bíró harmatát összegyűjtsék, megfürödjenek benne, hogy szépek legyenek. Jézust keresték aztán a kertek alatt, elzarándokolva a keresztekhez, miközben az égi áldás is megérkezett. A délelőtt a Tarka Boci tanyán folytatódott, a háziak bemutatták a juhnyírás, körmölés és befejés tudományát. Fél tizenkettőkor a szépen megtisztított állatokat rontásűző eszközökön át kihajtották a legelőre. Déli harangszókor kukoricát, babot vetettek, hogy a földművesmunkákra is áldást kérjenek. Ezután szőrlabdát készítettek a frissen nyírt gyapjúból, majd a Németh törzs lovasai egy kis bemutató után misére kísérték az érdeklődőket a kistemplomhoz.

 

 

Délután a program kókányolással, íjászattal pónizással, nyuszisimogatással folytatódott. A kellemes zenei aláfestésről az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai, tanárai gondoskodtak, s a zeneszót napszálltakor sem kellett nélkülöznie a még jelen lévő a vendégeknek: tárogatószó jelezte, hogy az idei Szent György-napi varázslat véget ért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!