Ismét kötelező a tagság

Veszprém - Ismét kötelező a kamarai tagság az egészségügyben dolgozók számára, május végétől csak azok folytathatják munkájukat, akik visszatértek érdekvédelmi szervezetükbe.

Tiger Szabolcs

Az érintett gyógyszerész, orvos és szakdolgozói kamarák Veszprém megyei vezetőit kértük meg, mondják el milyen változást hoz ez a szervezetük életében és mi a véleményük az új törvényről.

- Az új törvény együttesen szabályozza mind a három egészségügyi kamara feladatait, miközben meghagyja, hogy egyéni vonásaikat alapszabályaikban megtarthassák. Pozitív és negatív véleményeket is kaptunk a törvénnyel kapcsolatban a dolgozóktól, ám mi azt szeretnénk, ha nem a kényszerítő körülményt, hanem a pozitívumokat látnák benne - fejtette ki véleményét a kormány által ismét kötelezővé tett kamarai tagságról Winkler Lajosné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Veszprém megyei elnöke.

- A mi szervezetünk 2004-ben jött létre, Veszprém megyében 3233 taggal. Három évvel később az akkori egészségügyi miniszter önkéntessé tette a rendszert, a létszám 1800-ra csökkent - mondta el az elnök majd hozzáfűzte: hosszú távú terveik között szerepel , hogy visszaszerezzék hivatásunk presztízsét, a fiatalokkal megkedveltessék az egészségügyi szakmát.
 
- Félő, hogy az orvosi kamara érdemi tartalmat a mostani törvénnyel sem nyer, mivel, bár több az egészségügyet érintő kérdésben véleményezési jogot kaptunk, a vétójog semmilyen témakörben nem illet meg minket - véli dr. Lestyán János, a Veszprém Megyei Orvosi Kamara elnöke.  A kamara vezette az orvosok nyilvántartását 2006 előtt, koordinálta a kötelezettségeiket és gyakorolta az etikai felügyeletet az orvosok felett.

Április elsejétől viszont az etikai eljárások, a kötelező tagság miatt, újfent az összes orvost fogják érinteni, viszont az előbb említett nyilvántartási feladatok nem kerülnek vissza az orvosi kamara fennhatósága alá.


- A legtöbb kamarai tag korábban azért lépett ki, mert nem óhajtották fizetni a tagdíjat - osztotta meg velünk véleményét Lestyán János  miután 2006-ban törölték a kötelező kamarai tagságot, többen gondolták úgy  a megyében ez 60-70 főt jelent - ha nem fizetik a tagdíjat, azzal automatikusan kilépnek. Emiatt a kamara még mindig több orvossal áll vitában. Ha az egészségügy állapotát figyelembe vesszük, érthető, hogy az orvosok megkeseredtek, érdekvédelmi szervezeteikben csalódtak Sokan úgy érezték, hogy az orvosi kamara csak a saját fenntartására fordítja a nem csekély - évi 1-20 ezer forintos - tagdíjat. Az orvosok jelentős részének nincs már ereje-kedve harcolni az állammal, a helyi potentátokkal, inkább elhagyja az országot tíz-tizenötszörös bérezésért, megbecsülésért, kiszámítható munkáért.

 Lapunk megkereste dr. Cseh Györgyöt, a Magyar Gyógyszerész Kamara Veszprém megyei szervezetének alelnökét is, aki elmondta a jelenlegi 116 fős tagság várhatóan megduplázódik majd a törvény hatására, bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Az önkéntessé válás idején a gyógyszerész kamara létszámának csökkenése a tagdíjfizetés változása, elhalálozás és elvándorlás miatt is bekövetkezhetett  vélte az alelnök, aki hozzá tette a törvényben leírtak szerint látják majd el feladataikat és kötelességeiket, csak úgy, mint eddig.
 
Az orvosi kamarának Veszprém megyében jelenleg 598 tagja van, harmaduk inaktív vagy nyugdíjas. A törvény hatálybalépése után 100150 régi-új tagra számítanak, ám pontos orvos-adatbázis nem áll rendelkezésre, nem csak a kamaránál, de a különböző országos igazgatási szerveknél sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!