Hagyományos ételek - Ahogy nagyanyáink készítették

Veszprém - Még egészen friss az üzletekben kiadónk, a Pannon Lapok Társasága új kötete, a Hagyományos ételek könyve, melybe kizárólag a négy megyében megjelenő napilapok olvasói küldtek recepteket.

Munkatársainktól

Veszprém megyéből harmincnyolc olvasónk ötvenöt receptet küldött be. Sokan már a tavaly karácsony előtt megjelent Desszertek könyve című kötetünkben is szerepeltek, sőt készülnek már a következő receptversenyünkre is, ami őszre várható. Olvasóink addig sem maradnak gasztronómiai útmutató nélkül, hiszen egy-két hónap múlva megjelenik a Könnyű nyári ételek című összeállításunk. Azt látjuk, hogy minden receptversenyünkre többen küldik be a kedvenc ételeik leírását. Lányok és fiatal anyukák, nagymamák is megörvendeztettek bennünket, de egyre több férfi is fakanalat ragad, majd leírja nekünk a receptjeit. A kötet megvásárolható az ügyfélszolgálati irodáinkban.

Ezeket az ételeket bárki megfőzheti

Az utóbbi időben ismét szerepük, rangjuk van a hagyományoknak. Keressük azt, ami a múltban maradandó érték, amit meg kell őriznünk és továbbadnunk az utódoknak. Ez lehet a családi hobbi, mondjuk a kertművelés, ami akár foglalkozássá is kinőheti magát, vagy a régi receptek kutatása.

- A Pannon Lapok Társasága húsvétra ismét újabb sikergyanús receptkönyvvel rukkol ki. A Hagyományos ételek könyve szintén az olvasók közreműködésével készült? - kérdeztük Kázmér Juditot, a társaság stratégiai igazgatóját.

- Az olvasóink által beküldött receptek összegyűjtése és közreadása rendkívül jó ötletnek bizonyult. Tavaly a karácsonyi ünnepekre időzített Desszertek könyve valóságos sikerszériát ért meg, az első kiadást szinte napok alatt elkapkodták, mostanra pedig immár a harmadik kiadás is kezd elfogyni a piacról. Külön öröm számunkra, hogy nemcsak a lapcsoportunk érdekeltségébe tartozó négy megyében, hanem országszerte is népszerűvé vált. Ez - az egyedi tartalmon kívül - valószínűleg a jól eltalált ár-érték aránynak is köszönhető. A Hagyományos ételek könyvét ugyanolyan igényes kivitelben, 168 oldalon jelentettük meg, szintén kizárólag olvasói recepteket feldolgozva. Bízunk benne, hogy az előzőhöz hasonlóan sikeres lesz, hiszen ugyanazon értékalapelvek szerint szerkesztettük. Azt hiszem, a titok abban rejlik, hogy ezeket az ételeket bárki elkészítheti, nem szükséges hozzájuk különleges alapanyagokat és eszközöket beszerezni. Kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt ajánljuk a jól használható, egyszerű ötleteket, amelyekkel a családi asztalt, a megszokott ételeket változatosabbá, újszerűvé, színesebbé tehetik. A receptkönyv nagy értéke, hogy a helyi sajátosságokat gyűjti össze, és egyúttal egyedi képet ad a dunántúli gasztronómia élő hagyományairól is. A Pannon Lapok Társasága küldetésének tartja a vidék, a helyi értékek megőrzését és bemutatását. Olvasóink kedvenc receptjei közül szakemberek válogatták ki a könyvbe bekerülő ételeket, amelyeket szakmai partnerünk, a veszprémi Oliva étterem főszakácsa, Tornyos Balázs készített el. Az ínycsiklandó fotók ezekről a remekművekről készültek. A profi szakács is tanult az olvasóktól, például a foszlós kalács vagy a langalló készítését, s több étel is felkerülhet a jó hírű étterem étlapjára. A receptverseny olvasóink fantáziáját, játékos kedvét is megmozgatta, lelkesedésüknek az új könyvek újabb lendületet adnak, több "férfi szakács" is jelentkezett saját recepttel. Jellemző, hogy vannak azonos szereplők is a két könyvben. A siker arra biztatja a PLT-t, hogy a könyvkiadást új, külön üzletágként folytassa. Már lezajlott a következő kötet alapját képező Könnyű nyári ételek könyv receptversenye, nyár elején jelenik meg sorozatunk harmadik tagja. Ezzel még korántsem ér véget a kezdeményezés, ígérem, jönnek az újabb recept- és egyéb ötletek.

Receptözön

Veszprém megyéből harmincnyolcan küldtek be összesen ötvenöt receptet az új kötetbe. Akik többet küldtek be, azok közül jó néhányan már a Desszertek könyvében is megosztották velünk a kedvenc ételeik leírását, elkészítési módját.

- Édesanyámtól, nagyanyámtól, más rokonaimtól is szedtem ötleteket, de a kollégáim tapasztalataiból is merítettem - mondta el a bakonynánai Simon Annamária, az egyik legfiatalabb receptküldőnk, aki megyénkből a legtöbb, öt recepttel szerepel a könyvben. - Szakácsnak tanulok, a desszerteket és most a hagyományos ételeket is mind megfőztem a munkahelyemen, egy gyönyörű bakonyi szállodában, és sikert arattam velük. Vannak külföldi vendégeink is, akik igénylik a hagyományos magyar ételeket, hiszen azért jönnek ide, hogy pihenjenek és megismerkedjenek a kultúránkkal és a gasztronómiánkkal.

Kovács Anett Nagyesztergáron él. Szintén nagyon fiatal, mindössze huszonöt éves, de mint megtudtam tőle, már több lakodalomban főzött. Iskolában eddig nem tanulta a szakmát, de nagyon szereti, tervei között szerepel, hogy szakácsnak, cukrásznak tanul.

- Édesanyám kedvenc receptjét küldtem be, mellyel még soha nem vallottam szégyent. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom is az aszófői vendégváró tarjaszelet - mosolyog rám dr. Lázár Jánosné balatonfüredi olvasónk.

- Én is így vagyok - szól közbe a Vilonyán élő Náhoczkiné Titz Csilla. - A méteres hús édesanyám receptje. Amikor elkészítette, sűrűn megfordultunk a konyhában, és vágtunk magunknak egy-egy szeletet. Lehet, hogy mások voltak az akkori alapanyagok, de úgy látom,  hogy a gyerekkorom ízei teltebbek voltak, mint a maiaik.

Berei Ferencné veszprémi olvasónk több szakácskönyvben is szerepel.

Mesterszakács

- Élvezettel főztem meg a könyvben található recepteket - állítja Tornyos Balázs mesterszakács, akinek már megjelent egy önálló szakácskönyve. - Persze, szakmailag nem volt kihívás, de több olyan recepttel is találkoztam, melyeket magam is meg fogok főzni az étteremben vagy otthon. A mesterségemet nem a nagymamám hatására választottam, szüleimnek volt gyermekkoromban egy kis éttermük a Balaton partján. Jól is ment, ezért azt gondolták, hogy nekem is a vendéglátásban kell dolgoznom. Az első két évben nem szerettem, de aztán több remek szakáccsal is dolgozhattam, s megszerettem a szakmát. Azért nem maradtam hagyományok nélkül, a barátnőm nagymamája igazi régi falusi háztartást visz, tyúkokat tart, lekvárt főz és minden régi recepet ismer. Nemrégen Provence-ban jártam szakmai továbbképzésen egy olyan étteremben, amelyik szerepel a Michelin-katalógusban. Az ottani helyi ízek, fűszerek, hagyományok fogtak meg, ezeket is beépítem az itthoni munkámba.

Javaslatok

A szakácskönyv Veszprém megyei társszerzőinek csaknem felével személyesen találkoztunk a szerkesztőségben. Nagyon várják már, hogy beküldhessék ajánlataikat az őszre tervezett receptversenyünkre, melynek a hal és a vad lesz a témája. Felvetették, hogy idén karácsonyra elkészíthetnénk az ünnepi ételek könyvét, melybe ugyancsak előételeket, leveseket, főételeket és desszerteket szeretnének küldeni. Javasolták, hogy készítsünk könyvet a diétázóknak, a vegetáriánusoknak, a cukorbetegnek, a lisztérzékenyeknek. Azt gondolják, hogy a valamilyen betegség miatt speciális étrendre kényszerülők nem kapnak elég segítséget a változatos étrend összeállításához.

Megjelent és még tervezett kötetek

A Pannon Lapok Társasága ebben a sorozatban a Desszertek könyvét adta ki tavaly karácsonyra, melyben nemcsak édes finomságok szerepeltek, hanem sós falatkák is.

A Hagyományos ételek könyve a napokban jelent meg. Ebben levesek, vendégvárók, étvágygerjesztők, főétkek, valamint édességek szerepelnek.

Olvasóink receptjei alapján már készül a Könnyű nyári ételek című szakácskönyvünk, melyben grillezett finomságok, bográcsban készített eledelek, saláták és más frissítő falatok kapnak majd helyet.

 

Alig ismerek olyan embert, aki ne lapozgatna szívesen szakácskönyveket vagy kerülné a televízió gasztronómiai műsorait. A legtöbb egészséges ember szeret enni, és arra törekszik, hogy minél szebb, jobb, egészségesebb ételek kerüljenek az asztalára. Azt kevesen engedhetik meg maguknak, hogy naponta étteremben étkezzenek. A háziasszonyok a főzéssel takarékoskodnak is, mert otthon egy ember  éttermi ebédje árából vagy még kevesebből ki lehet hozni jóformán az egész család ennivalóját.

A szakácskönyvekben meg a főzőcskéző műsorokban a legtöbbször el lehet csípni valami praktikát, amivel még jobb és mutatósabb lesz a főztünk. A Pannon Lapok Társasága szakácskönyveiben szereplő változatos ételeket tényleg el lehet készíteni az átlagos konyhákban a megszokott eszközökkel és végül olyan szépek is lesznek, mint a könyvben.

Varga Ibolya

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!