Siketként is lehet boldogulni

Weisz Fanni modellképzőt végzett, számtalan megyei és országos szépségversenyt nyert, a megasztárral, Rúzsa Magdival közös videoklipet forgat és alapítvány létrehozását tervezi. Az az álma, hogy híres modell legyen, az emberek elismerjék őt. Szeretné bebizonyítani: siketként is lehet boldogulni az életben, méghozzá sikeresen. A múlt hétvégén Veszprémben járt, honlapját egy veszprémi cég készítette.

Balla Emőke

A pécsi születésű tizennyolc éves Weisz Fanni hallássérült lány, aki látszatra olyan, mint a vele egyidős fiatalok. Siketen született, tíz éves koráig egy speciális intézményben tanult Kaposváron, a siketek és nagyothallók iskolájában. Családja Fanni hat éves korában szerzett tudomást róla, hogy van egy cochleáris implantáció műtét, mely az utolsó megoldásnak tűnt, hogy a kislány hallhasson. Az öt órás műtét nem volt veszélytelen beavatkozás. A készülék egy külső és egy belső egységből áll, a belső egység a koponyacsontra van csiszolva, a koponyacsont megfúrásával elektródákat vezetnek a belső fülbe, melyek elektromos impulzusokat továbbítanak a halló ideg felé.


A külső egység szerepe, hogy fogadja a hangokat és mintegy számítógép alakítja át elektromos hullámokká, juttatja el a belső egységbe. Fanni elkezdett hallani és ezáltal beszélni tanulni. Édesanyjával egy saját, családi nyelvet, saját kis jeleiket használták, a kaposvári iskolában a kislány megtanulta a jelbeszédet, hat évvel idősebb bátyjával, Gáborral  aki szintén siketen született  így kommunikál. Fanni hall, de nem minden ért, nem tudja értelmezni azt, amit hall, hat éves korig teljes siketségben teltek napjai, nagy a lemaradása. Azóta próbálják fejleszteni őt, hogy minél inkább behozza a lemaradását.
 
Siketsége az egyik szépségversenyen vált ismertté. Ahogy Fanni cseperedett, egyre többen dicsérték szépségét. A nagymama, aki nyilván elfogult is volt, biztatta őt, hogy induljon szépségversenyen. A nagyi és az édesanya önbizalomnövelő tréningnek szánták a megmérettetést. A versenyen senki nem vette észre, hogy a lány nem hall (a családja a közönség soraiból navigálta jelbeszéddel, mikor szólították), csak amikor a verseny végén interjút akartak vele készíteni, döbbentek rá, hogy Fanni nem tud nyilatkozni.

 


A verseny három évvel ezelőtt volt, a Komló expo keretein belül, a polgármester felajánlotta segítségét, hogy Fanni egy korszerűbb, kisebb, fül mögötti készülékhez juthasson. Egy rendezvényszervező kft. jótékonysági divatgálát szervezett, hogy összegyűjtse a készülék árát. Miután Fanni ezt megkapta, tisztábban hall, fejfájásai megszűntek, sikeres fotómodell lett, magántanuló egy pécsi gimnáziumban. A modell egyre gyakrabban szerepel a médiában, televíziós műsorokban, a Megasztár legutóbbi döntőjében Rúzsa Magdi mellett jelénekelt, a későbbiekben is hasonló tervei vannak. Az egyik napilap olvasói az Év civil hősének választották őt, a díjat egy hete vette át.
 
A múlt hétvégén a modell édesanyjával együtt Veszprémben járt, itt fotózták, ő az arca annak a veszprémi cégnek, mely Fanni honlapját készítette. Tóth Péter, az INweb Informatika ügyvezetője elmondta: Weisz Fannit ő kereste meg, támogatásként felajánlotta, hogy a cég díjtalanul elkészíti a honlapját, ahol megtekinthető a modell portfóliója, fotói, kisfilmje. Együttműködési megállapodást kötöttek, a fotózás is ennek része volt, a fotókat Szúdy Péter és Csík Richárd készítették. Fanni öltözött és vetkőzött, egymás után bújt fürdőruhába, farmerba, céges pólóba, kisestélyibe. Kemény munka, a műteremben megállás nélkül készültek a különböző fotók, különböző beállításban.

 



Míg fotózták őt, édesanyjával, Léránt Ágnessel  arról beszélgettem, milyen gondolatok jártak a fejében, mikor megtudta, hogy egyik, majd a másik gyermeke is siketen született. Próbálta kitalálni, vajon mit érezhetnek a gyerekei, mondta, vattával bedugott füllel járkált. Aztán rájött, hogy gyermekeinek nem jelent akkor problémát a siketség, mint neki, hiszen nem tudják, mi hiányzik nekik, mit veszítenek, ők így születtek.  Ha én nem fogadom el, hogy siketek, hogyan várom el tőlük, hogy ezt ők elfogadják?! Szülőként el kell fogadni a tényt, együtt élni vele, azon gondolkodni, hogyan lehet továbblépni, fejlődni, fejleszteni a gyerekeket.
 
Az édesanyja arról is szólt, hogy az országban hét helyen működik siketek iskolája. Bíznak benne, hogy a jövőben kicsit öbb jelnyelvi tolmács is lesz, Baranya megyében jelenleg egy van, neki kell helyt állni rendezvényeken, rendőrségen, bíróságon, orvosnál. És akkor a babák és mamák kapcsolatáról még nem beszéltünk  a család most egy alapítvány létrehozását tervezi, mely a hallássérült pici gyerekek jelnyelvi oktatását segítené, hogy azok szülőkkel való kommunikációja akadálytalan legyen.
 


Fannit feszélyezi a beszéd, nem szívesen nyilvánul meg idegenek előtt. Nem mindent ért, nem mindent tud értelmezni, keveri a ragokat, ha megszólal, azt hiszik,külföldi. Édesanyja segítségét kérte az interjúban is. Ketten beszéltek a tervezett alapítványról, Fanni pedig az álmairól: szeretne híres modell lenni, szeretné bebizonyítani, hogy siketként is lehet boldogulni az életben, méghozzá sikeresen. Szereti, ha fotózzák őt, szívesen vállal filmezést, divatbemutatókat, így teljes, kerek az élete. A jeléneklés is a tervei között van. Megemlített egy finn énekest, egy siket rappert, aki két hanggal, két énekessel együtt lép fel, beutazza a világot. Hasonlót szeretne ő is, csak persze csajosabb formában, tánccal, divattal, csillogással. A finn rapperrel való találkozásban talán a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület is tud segíteni, mely szintén együttműködést tervez Weisz Fannival, ennek lehetséges formáiról a későbbiekben tárgyalnak, de szeretnék, ha a jövőbeli projektekben Fanni is szerepet kapna.

 


 
Azt, hogy Fanni küzdő, harcos típus, nem kell édesanyjának mondania, hiszen a példák bizonyítják. A két testvér sok mindenben különbözik egymástól: Gábor nehezebben olvas szájról, Fanninak ez könnyebben megy. Gábort nem zavarja, hogy nem hall, Fanni már nem szeretné elveszíteni ezt a képességet. Gábor visszahúzódóbb, nyugodtabb, szívesebben vonul háttérbe, Fanni temperamentumosabb, pörgősebb, harcosabb. Mindenre képes azért, amit el akar érni, nagy küzdeni tudás jellemzi.  Az Év civil hőse, nemcsak az egyik országos napilap és annak olvasói szerint, de talán mondhatom valamennyiünk nevében, akik hallunk, olvasunk róla, látjuk őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!