Influenza: még nincs járvány

Veszprém - Az influenzaszerű megbetegedések száma folyamatos emelkedést mutat a megyében, bár járványról még nem beszélhetünk - tudtuk meg dr. Müller Cecília megbízott megyei tisztifőorvostól.

Kiss Nikolett

A megye területéről, illetve gyermek és iskolai közösségekből influenzaszerű megbetegedések halmozódását nem jelentették. Az orvoshoz fordulók több mint fele a 15-34 éves, egyharmada a 35-59 éves korosztályból került ki  tájékoztatta lapunkat a tisztifőorvos. Dr. Müller Cecília elmondta azt is: influenzaszerű megbetegedés miatt az elmúlt héten négy beteget ápoltak kórházban. A megye területéről 2011 első hetéig beküldött mintákból influenza vírus nem volt kimutatható.
 
Az előző évekhez hasonlóan a három komponensű influenza elleni oltóanyag, amely influenza a (H1N1) ellen is védelmet nyújt az influenza megbetegedés szempontjából fokozottan veszélyeztetettek, a krónikus betegségben szenvedők, 65 év felettiek, várandós kismamák számára térítésmentesen, a háziorvosoknál rendelkezésre áll. Az influenza a (H1N1) ellen védelmet nyújtó, egykomponensű, úgynevezett pandémiás oltóanyag mindenki számára térítésmentesen hozzáférhető.
 
A megyében a kiszállított három komponensű, térítésmentes influenza oltóanyag 72 százalékát már felhasználták, jelenleg is folyamatosan biztosított, a háziorvosoknál elérhető. A védettség az oltást követően két múlva alakul ki.
 
A tavalyinál mintegy 40 százalékkal kevesebben oltatták eddig be magukat - mondta el lapunk kérdésére dr. Szlivka János főorvos, balatonfűzfői háziorvos. Fűzfőn ősszel kétszáz, most pedig hatvan oltóanyagot kaptunk, el is fogyott mind. A nagyobb közösségben élőknek, tömegközlekedést igénybe vevőknek, cukorbetegeknek, magas vérnyomásúaknak, túlsúlyosoknak mindenképpen ajánlott a védőoltás - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!