A hulladék is érték

Várpalota - A szelektív hulladékgyűjtés tanításához kapnak hasznos tájékoztatást és segédanyagokat helyi iskolai és óvodai pedagógusok a Várkerti iskolában rendezett oktatónapon.

Szabó Péter Dániel

A kezdeményezés célja, hogy a pedagógusok közreműködésével valamennyi várpalotai óvodás és általános iskolás megismerkedhessen a szelektív hulladékgyűjtés gondolatával, a felnövekvő generáció számára értékké és mindennapi gyakorlattá váljon a környezettudatos magatartás. A fiatalok tanítása kiemelten fontos, mert hosszú távon az ő együttműködésükkel működhet hatékonyan a szelektív hulladékgyűjtés, a környezet terhelését minimalizáló hulladékgazdálkodás, hangzott el az oktatónapon, amelyet az Öko-Pannon Nonprofit Kft. szervezett a helyi önkormányzattal és a Várpalotai Közüzemi Kft-vel karöltve.

A szakmai előadást megelőzően Kádár István önkormányzati képviselő és Poór Mária, a Várpalotai Közüzemi Kft. környezetvédelmi előadója hangsúlyozta a program fontosságát, s adott tájékoztatást a várpalotai szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi helyzetéről, majd a résztvevők egy közvélemény-kutatás kisfilmje alapján kaptak gyors helyzetképet arról, mit gondol 2010-ben a magyar társadalom a szelektív gyűjtésről. Janiga Emese, az Öko-Pannon Kft. lakossági begyűjtési koordinátora a hagyományos formában zajló továbbképzést időről-időre játékos, együttműködésre építő részek szakították meg. A pedagógusok csoportokat alakítottak, hogy interaktív formában sajátíthassák el az anyagfajták felismerését, vagy hasonlóképpen gondolják végig az újrahasznosítás lépéseit.

A résztvevők ingyenesen megkapták azt az oktatócsomagot is, amely játékos formában mutatja be a hulladékgazdálkodás alapjait és a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb gyakorlati szabályait. A legkisebbek kifestő füzetből, mesekönyvből és óvodai feladatlapból, a nagyobbak pedig a nekik szóló feladatgyűjteményből, képregényből, ismeretterjesztő szórólapból, oktatófilmből, valamint az osztályteremben kifüggeszthető tablóról szerezhetnek hasznos információkat.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!