Érmek és rakétavető

Pápa - A fennállásának negyvenedik évfordulójára készülő Magyar Éremgyűjtők Egyesülete pápai csoportja vasárnapra megszervezte a 29. Bakonyvidéki éremgyűjtő találkozót.

Nagy Imre

A program országosan is jegyzett. A társak több mint százhatvan asztalon  mutatják  be a kollekciókat, a szokásos négy-ötszáz főt várjuk a mai alkalomra is - mondta el érdeklődésünkre Lóky György, a szervező pápai csoport elnöke. 

- Tízkor a hagyományos kisárverést tartjuk, majd a mindig népszerű tombola következik, amire a tárgyakat tagjaink biztosították. Az anyag rendkívül színes és gazdag, lehet tehát válogatni bőven.

Az érmek mellett persze szokás szerint sok egyéb tárgyat is hoztak a gyűjtőtársak, de hát ettől lesz színes a találkozó - tartja Lóky György, aki maga is szenvedélyes gyűjtője a ritkaságoknak.

A Petőfi gimnázium aulája zsúfolásig telt, alig lehet befurakodni az asztalok közé. Még a laikusnak is akad látnivaló bőven, hiszen a régi római pénzek mellett sok egyéb más kuriózum is akad.

Távoli országok bankói, történelmi pénzek különböző korokból, emlékplakettek, magyar és más nemzetek a forgalomból már kivont fizetőeszközei. Mellettük évről évre feltűnnek a régi könyvek, képeslapok, bélyegek és számos más csecsebecse. Itt katonai bajonettek a két nagy háborúból, mellettük a német és a magyar katonaság egyéb 2. világháborús felszerelési tárgyai, töltényhüvelyből készült emlékei. De vannak itt szablyák, indiai, orosz, magyar kardok, forgópisztolyok, sőt, még orosz rakétavető csövet is találok.

Számtalan kitüntetés, érdemérem, katonai elismerés is díszeleg az asztalokon. Fali- és karórák, porcelánok, ásványok, a belőlük készült ékszerek, pecsétnyomók, ivókupák, mesterlövészpuska, a régi Mária Valéria híd egy csavarfeje is gazdagítják a találkozó anyagát.

A hangulat sajátos, több száz ember nyüzsög, alkuszik, cserél egymással. Szakmai viták, tapasztalatcsere is zajlik. A gyűjtők jó ismerősök, hiszen évente többször is találkoznak. Mégis mindig feltűnik egy-egy ritkaság, amit meg kell szerezni.

Népszerű a kisárverés, de talán ennél is kapósabb az a bankó, ami szintén hozzátartozik minden találkozóhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!