Alpintechnikával gazdagodott a veszprémi tűzoltóparancsnokság

Veszprém - Több mint kétmillió forintot érő alpintechnikai felszerelést kapott a napokban a városi tűzoltóparancsnokság, amely egyben a régió műszaki-mentő bázisa is.

Mátételki András

Miskey Tamás őrnagy, a tűzoltóság parancsnoka elmondta, még az elődje, Garabics Tibor nyújtotta be 2007 őszén a pályázatot az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságra azzal, hogy vállalták a 20 százalékos önrészt. ( A 400 ezer forintot a megyeszékhelyen működő Gróf Széchenyi Ödön Tűzvédelmi Alapítvány 05 fizette ki. )

Hét évvel ezelőtt saját erőből vásároltak már alpintechnikai felszereléseket, amelyeknek elhasználódás miatti pótlása, illetve egy speciális mentő hordággyal, valamint egy három lábon álló állvánnyal és más tartozékokkal való kiegészítése történt meg a minap. Ez utóbbi felszerelés azért fontos, mert, ha valaki beleesik például egy munkagödörbe, kútba, aknába, esetleg szakadékba, kézi csörlő segítségével fel lehet húzni, így a gerinc- vagy koponyasérült a legkisebb rázkódásnak van csak kitéve.

A most elnyert felszereléshez karabinerek, beülők és olyan hevederek is tartoznak, amelyek teherbírása a két tonnát is meghaladja. A gyakorlat azt mutatja, hogy egyre komolyabb igény van hasonló felszerelésekre, hiszen gyakoriak a speciális felszereléseket és tudást igénylő káresetek. A lecsökkentett támogatások miatt szükséges a tűzoltóságnak bérmunkákat vállalnia - többek között veszélyes fákat vágnak ki -, ahol gyakran használják ezeket az eszközöket.

Az őrnagy hozzátette: szolgálati csoportonként 5-10 embert már korábban kiképeztek ennek a technikának az alkalmazására. Emlékeztetett rá, hogy 2008-ban kollégái társadalmi munkában hasonló felszerelések segítségével festették le kívülről a Tűztornyot. Többen vannak olyanok, akik civilként barlangásznak, sziklát másznak, így hobbijukat jól kamatoztatják a tűzoltóságon.

 

Garabics Tibor nyugállományú tűzoltó ezredes, a Gróf Széchenyi Ödön Tűzvédelmi Alapítvány 05 elnöke elmondta, az elmúlt 14 évben közel 20 millió forint jött össze gazdasági egységek, vállalkozók, önkormányzatok, egyének felajánlásából. Céljuk, hogy tovább gyarapítsák Veszprém város tűzoltóságának technikáját például úgy is, hogy egyéni védőfelszereléseket vásároltak a lánglovagoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!