Őszintén az iskolai erőszakról

Veszprém - Az iskolai erőszakról rendezett kerekasztal-beszélgetést diákoknak hétfőn a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) és az Észak-dunántúli Ifjak Egyesület (ÉDI).

Szabó Péter Dániel

- A fiataloknak igenis mindenről van véleményük, s ezt el is mondják, ha van rá megfelelő fórum. Ezért hirdettünk meg a Közöd!-kampány részeként egy országos vitasorozatot, ami egy különösképp aktuális témát, az iskolai erőszakot kíván párbeszéd révén feltárni - mondta el a rendezvény felvezetéseként Tromposch Ágnes, a DIA regionális koordinátora.

A rendhagyó interaktív programra, ami egyébként az említett vitaműhely-sorozat hatodik állomása volt, tucatnyi középiskolás diák látogatott el. A fő kérdéskört, s erről sokáig folyt a diskurzus a rendezvénynek helyet adó Expresszóban, az erőszak definiálása jelentette.

A verbális erőszaktól ugyanis egészen a kemény, fizikai erőszakig terjed a skála, mondta el Várnai László, a Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola tanára, aki meghívott vendégként vett részt a vitafórumon. Hozzátette, az iskolai alapagresszió, amellyel tanárok és diákok egyaránt naponta szembesülnek, a társadalom felnőtt rétegéből táplálkozik.

Hol a határ a jópofaság és a bántalmazás között, tette fel a kérdést Schöngrundtner Tamás, az ÉDI elnöke. A megjelent középiskolások szerint ez egyénfüggő, akad, akit már egy keményebb beszólás is úgymond padlóra küld, míg mások csak a testi fenyítéstől tartanak, s leperegnek róluk a bántó szavak.

Várnai László szerint különösen fontos lenne az, hogy a diákok ne ijedjenek meg a fenyegetéstől, hanem törvényes módon, a szülőkhöz, a tanárokhoz vagy adott esetben egy ifjúsági szervezethez fordulva próbálják megoldani a felmerülő problémát.

         

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!