Nincs megállapodás - Kedden jön a BKV sztrájk?

Budapest - A hétfő reggeli tárgyaláson sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről - közölte újságírókkal Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a megbeszélést követően.

MTI

A szakszervezetek megerősítették azt a vasárnapi ajánlatukat, hogy a kollektív szerződésben szeretnék rögzíteni a 3 százalékos egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulást, amelyet a BKV - ajánlata szerint - a bér jellegű kiadások között adott volna meg a dolgozóknak.

Földényi György elmondta, hogy az álláspontok egyáltalán nem közeledtek, emiatt a keddre meghirdetett sztrájk egyre elkerülhetetlenebbnek látszik. A tárgyalásokat hétfő délután folytatják.

Hozzátette: a BKV vezetősége arra kérte a sztrájkbizottságot, hogy nevezze meg követeléseinek anyagi forrását. A szakszervezeti elnök szerint ez a pénz a megrendelőnél van, hiszen 2003 óta nem fizeti ki az általa megrendelt szolgáltatást, emiatt a BKV-nak 90 milliárd forintos hiánya keletkezett.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az egyeztetést követően azt mondta: továbbra sem tudják elfogadni az érdekképviseletek ajánlatát; a 3 százalékos hozzájárulást a bér jellegű kiadások között szerepeltetnék és arról évenként, a bértárgyalásokon egyeztetnének, az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványra pedig a BKV-nak nincs fedezete.

A délelőtti tárgyaláson a sztrájk idején szükséges, még elégséges szolgáltatásról sem született megállapodás. Erről az egyeztetéseket még hétfő délelőtt folytatják.

A Főpolgármesteri Kabinet a sztrájk lemondására kéri a szakszervezeteket

A főváros vezetése a BKV-nál meghirdetett sztrájk lemondására és a tárgyalások folytatására kéri a szakszervezeteket - ismertette a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén elhangzottakat Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén foglalkozott a BKV-nál kialakult sztrájkhelyzettel is.

Nyáry Krisztián elmondta: a főváros vezetése tisztában van azzal, hogy a társaság dolgozói rendkívül nehéz és a város számára nélkülözhetetlen munkát végeznek. Ezért is biztosított számukra a BKV az elmúlt években a magyar átlagnál harmadával jobb fizetést és számos extra juttatást, de ezeket a bérviszonyokat gazdasági válság idején csak megőrizni lehet, további emelésre nincs lehetőség - közölte.

Hozzátette: a cafetéria, azaz a béren kívüli juttatások értéke a tavalyi jogszabályváltozások miatt harmadára-negyedére csökkent a legtöbb munkáltatónál. A BKV dolgozói esetében a menedzsment ajánlata a béren kívüli juttatások felére csökkentését tartalmazza, ám ehhez az országos átlagnál nagyobb nettó béremelés társulna.

Közlése szerint egy átlagos keresetű BKV-dolgozó a menedzsment ajánlata szerint jövőre 13 százalékkal több nettó bért vihet haza, mint 2009-ben, ám a további kiemelt béren kívüli juttatásokat a többi munkáltatóhoz hasonlóan a BKV sem tudja az eddigi szinten finanszírozni.

Emlékeztetett arra: a kormány 23 milliárd, a főváros pedig 5 milliárd forintos többlettámogatást biztosít az idén a BKV-nak.

Ez a megállapodás volt az elmúlt években a szakszervezetek legfontosabb követelése. A 28 milliárdos többlet biztosítja Budapest tömegközlekedési vállalatának finanszírozhatóságát, a csődhelyzettel fenyegető adósságspirál elkerülését, és ami a dolgozók szempontjából a legfontosabb: a munkahelyek megőrzését - mondta Nyáry Krisztián.

Hozzátette: ezt a pénzt azonban nem lehet felélni, az országos átlagot meghaladó béremelésre fordítani, mert az nem erre, hanem a BKV működésére szolgál.

Ha a BKV szakszervezeteinek követelései teljesülnek, akkor a közlekedési vállalat nem képes a rossz műszaki állapotú autóbuszok felújítására vagy újak vásárolására. Amennyiben a bér jellegű juttatások miatt növekedne a BKV eladósodottsága, azzal a kormányzattal kötött megállapodás értelmében a teljes kormányzati támogatást elveszítené a társaság - jelentette ki az igazgató.

Hangsúlyozta: a főváros vezetése ezért támogatja a BKV menedzsmentjének a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon képviselt legújabb kompromisszumos ajánlatát, mert ennek értelmében sem infláció feletti díjemelésre, sem jelentős létszámleépítésre, sem járatcsökkentésre nincs szükség a BKV-nál.

Szolidaritási sztrájkot hirdet a VDSzSz a BKV-val

A vasúti szakszervezet közleménye szerint a vasúti szakszervezet így szeretné nyomatékosítani a BKV Zrt.-nél a cégvezetés hibájából kollektív szerződés nélkül maradt munkavállalók követeléseit. A sztrájk részleteiről Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke hétfőn sajtótájékoztatót tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!