Arab üzletembereket vonnának be a repülőtér építésébe

Veszprém - Miért nem válaszolt még mindig a polgármester a veszprém-szentkirályszabadjai repülőtér területe tulajdonosának 2009. június 12-én elküldött levelére? - tette fel a csütörtöki közgyűlésen a szocialista frakció vezetője napirend előtt a kérdést.

Varga Domokos Péter

Hartmann Ferenc elmondta, a levél melléklete egy jegyzőkönyv, amely a 2006. szeptember 26-i adásvételi szerződésre hivatkozva részletezi a repülőtér felújítási munkálatait. Ismeretei szerint Szentkirályszabadja polgármestere aláírta a jegyzőkönyvet. A frakcióvezető megkérdezte továbbá, miért gondolja polgármester, hogy ez a magatartás segítheti a repülőtér fejlesztését.

Debreczenyi János polgármester válaszában elmondta, a jegyzőkönyvet sem ő, sem Szentkirályszabadja polgármestere, Iványi András nem írta alá, mert "valamifajta műszaki tartalom igazolását kellett volna elvégezni, de eszerint bizonyos önkormányzati jogosítványok nem lett volna érvényesíthetők".

Úgy értékelte, a levéllel az önkormányzatokat akarták csőbe húzni. Hozzátette azt is, az előző testület rendkívül pongyola szerződést hagyott jóvá, ezért egyébként pontosan az akkori alpolgármester, Hartmann Ferenc volt a felelős. A kérdései tehát az akkori "trehányságára" utalnak vissza.

Debreczenyi János úgy látja, a repülőtér tulajdonosa, a BudaWest Zrt. tőkehiányos társaság, többek között ezért nem szavazta meg annak idején ő és még két képviselőtársa a velük kötendő szerződést. A városvezetés egyébként megpróbált kísérletet tenni arra, hogy a BudaWest mellé külső partnert vonjon be. Dr. Hudvágner Tamás meghívásra szaúd-arábiai üzletemberek jártak Veszprémben, nekik vetették fel a repülőtéri beruházásban való részvételt.

Hartmann Ferenc elmondta, a repülőtér megvalósulása nem csak a beruházónak, hanem Veszprémnek és térségének is érdeke, a választ egyébként elfogadta.

A közgyűlésen a napirend előtti hozzászólások közel két órán keresztül tartottak.

Brányi Mária (Védegylet Veszprémért) a folyamatban és az előkészítés alatt lévő városi pályázatokról adott számot, dr. Bense Lászó Erik (MDF) azt kérte a közgyűlésben jelen lévő országgyűlési képviselőtől, javasolja, hogy tűzzék napirendre a parlamentben a közigazgatásban bevezetendő elektronikus ügyintézés hatályba lépésének egy évvel történő eltolását. Ehhez a kéréshez Debreczenyi János is csatlakozott.

Mihalovics Péter (Fidesz) ismét felidézte, hogy a közgyűlési ellenzék nem vett részt a költségvetésről tartott egyeztető megbeszélésen. Molnár Ernő (Lokálpatrióták) megjegyezte, ma reggel is a munkaügyi központnál kezdte a napot, ismét 31 ember várakozott kinn a szabadban, a hidegben. Javasolta, hogy a városatyák a képviselői keret terhére vállalják fel egy bölcsődei vagy óvodai férőhely finanszírozását. Ebből az összegből egy új óvodai csoport működését lehetne biztosítani.

Némedi Lajos arra emlékeztetett, hogy a Veszprém Aréna engedély nélkül kezdett beruházása miatt 30 milliós bírságot kellett fizetni az önkormányzatnak. A hulladéklerakónak megvásárolt majd fel nem használt földterülettel az akkori vezetők 320 millió forint veszteséget okoztak a városnak és a létrehozására alapított konzorciumban részt vevő településeknek. A kormányzat 500 millió forintot vont el az önkormányzatoktól, emiatt is iszonyatosan nehéz lesz az idei év. Majd úgy fogalmazott, a korábbi években elvesztett százmilliókat kéri visszajuttatni a város kasszájába.

Vereskuti Béla (Fidesz) számon kérte Asztalos Istvántól, hogy szóvá tette a polgármester magyaros ruházatát, melyben szilveszteri beszédét mondta el. Kíváncsi lenne arra ("ha mazochista lenne"), ilyen beállítottsággal Asztalos István hogyan tanítja Petőfit, Nagy Gáspárt, Wass Albertet, vagy történelemből az 1848-49-es szabadságharcot.

Asztalos István elmondta, azt is szóvá tenné, ha pufajkában és Lenin-sapkában mondana valaki beszédet. Majd meghívta Vereskuti Bélát az óráira. (A meghívást a képviselő elfogadta.) Megmagyarázta, azért említette Debreczenyi János ruházatát, elmondott imáját, mert ebben a városban nagyon sokan tudják, hogy a polgármester tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak. Ezt a fordulatot ő személy szerint nehezen tudja elfogadni.

Dr. Szalay András (SZDSZ) azt javasolta, a Pannon TISZK-nél (Térségi Integrált Szakképző Központ) történt sikkasztás kivizsgálására nevezzenek ki önkormányzati biztost. Felvetését Debreczenyi János elutasította, egyben elmondta, a TISZK-nél 18 millió hiányt állapítottak meg, de a károkozó felesége eddig két részletben kétmillió forintot befizetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!