Kutat kapott az oktatóbázis - Kerekesszékkel is megközelíthető a felújított Tihanyi Levendula Erdei Iskola

Tihany-Sajkod - Több mint 44 millió forintból újították fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Levendula Erdei Iskoláját: immár állandóan biztosított az oktatóbázis vízellátása, mely akadálymentesített is.

Nagy Terka

Erdei iskolai programot 2002 óta biztosít a félszigeten a nemzeti park igazgatóság, ám a száraz nyarakon nem tudta a romantikus környezetben, az erdő közepén álló házban fogadni a diákokat, mivel a forráskút ilyenkor kiapadt. A probléma megoldására nyújtott be az igazgatóság pályázatot és nyert 44,6 millió forintot a KEOP-ból, tudtuk meg Versné György Edit projektvezetőtől.

Ebből egy 130 méter mély kutat ástak, ami immár az időjárástól függetlenül, folyamatosan biztosítja az épület vízellátását. A pályázati pénzből megújult a bázis fűtésrendszere, nyolc napkollektort szereltek fel: az új rendszer biztosítja a fűtést és a melegvizet is. Új, hőtartó nyílászárókat szereltek fel a szükséges helyeken, s a gyerekek szálláshelyén szigetelték a vizesblokkokat. Tűzjelző, biztonsági rendszert is kialakítottak.

A pályázat eszközbeszerzésre is lehetőséget adott, ezek közül a csúcstermék a projektgazda szerint a Leica sztereómikroszkóp, mely számítógéphez, kivetítőhöz csatlakoztatható. Ezen kívül kézi távcsöveket, kerékpárokat, határozókönyveket, laptopot és más, az oktatáshoz szükséges eszközöket szereztek be. Kajakokkal és a hozzá tartozó mentőmellényekkel is gazdagodott a bázis.

A pályázatnak köszönhetően a oktatók informatikai és szakmai képzéseken vehettek részt. Négyféle munkafüzetet alkottak, korosztályos bontásban és természetvédelmi, környezetvédelmi plakátokat készíttettek. Az oktatóbázist akadálymentesítették, így kerekesszékkel is használható.

A KEOP-pályázatnak köszönhető fejlesztéseket tegnap adták át ünnepélyes keretek között, Haraszthy László szakállamtitkár, Petróczi Imre, a Nemzeti Parki Igazgatóság igazgató-helyettese, Huba Bence a KvVMFI igazgatója és Tósoki Imre tihanyi polgármester részvételével.
 
A tihanyi erdei iskola idén ötven százalékkal több diákot fogadott, mint tavaly: 650-700 diák ismerkedett meg a félsziget különleges természeti és kultúrtörténeti értékeivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!