Nyílt levél a szentkirályszabadjai reptér beruházójának a Kelet-Balatoni Légtérvédő Egyesülettől

- Önök - a BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság - levelükben tájékoztatták Veszprém és Szentkirályszabadja polgármestereit és önkormányzatait a szentkirályszabadjai repülőtér építésével kapcsolatos késedelmük okairól.

Kiss Nikolett

A tájékoztatásban leírt indokokat sem a veszprémi, sem a szentkirályszabadjai képviselőtestület nem fogadta el. Debreczenyi János polgármester a veszprémi önkormányzat képviseletében a következőképpen reagált: "...levelükben tett valótlan, minden alapot nélkülöző állításokra alapozott és Önmagukról a felelősséget lerázó megállapítások felvetésével bizonyítottnak tekintett késedelmük, mint indok, számunkra nem elfogadható és csupán ez nem alapozza és alapozhatja meg a szerződéses viszony átértékelését."

Ezen "felelősséget lerázó megállapításaikkal" Önök Balatonalmádi Önkormányzatát és a Kelet-Balatoni Légtérvédő Egyesületet is megrágalmazták. Mint rólunk írják: "Tevékenységük eredményeként Sólyom László Köztársasági Elnök Úr a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatása során - kellő informáltság hiányában és a repteret ellenzők tudatos és sorozatos félrevezetésének köszönhetően – olyan durván elutasító és negatív álláspontot alakított ki a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban, amely teljes mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az első fokon eljáró környezetvédelmi hatóság az előzetes környezetvédelmi engedélykérelmünket elutasítsa." Ezt a megállapítást mind Balatonalmádi Város Önkormányzata, mind a Kelet-Balatoni Légtérvédő Egyesület határozottan visszautasítja. Sólyom László Köztársasági Elnök Úr alapos ismeretek birtokában jött a beruházás helyszínére, Szentkirályszabadjára, Balatonalmádi képviselői és a Légtérvédő Egyesület tagjai pedig sohasem vezettek félre senkit.

Ezenkívül megdöbbentő az a hivatalos hatóságot rágalmazó állításuk, miszerint a környezetvédelmi hatóság elutasító döntéséhez "teljes mértékben" Sólyom László nyilatkozata járult volna hozzá. Mint tudjuk, a környezetvédelmi hatóság jogszabályok alapján hozza meg döntését és nem egy harmadik személy álláspontja alapján, még ha ez a személy a Köztársasági Elnök is.

Tevékenységünket - városunk és az ország nemzeti kincsének, a Balatonnak védelmében - mindig a tisztesség, a jog és a szakszerűség szabályai szerint végeztük. Ellentétben Önökkel, akik egy nemzetközi repülőtér forgalmának bonyolítását Balatonalmádi polgárainak közvetlen feje fölé tervezik, a város vezetésének és polgárainak erőteljes tiltakozása ellenére. Balatonalmádi Képviselő-testülete idejekorán – 2006. július 10-én – hivatalos formában, határozatban jelezte Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzatainak, hogy nem fogadja
el, és minden törvényes eszközzel akadályozni fogja a szentkirályszabadjai reptér fel- és leszállópályáinak Balatonalmádi fölé tervezését.

Idézet Balatonalmádi Képviselőtestületének 132/2006. (VI.29.) számú Önkormányzati határozatából: "...Balatonalmádi Város Képviselő-testülete a szentkirályszabadjai egykori katonai repülőtér polgári, nyilvános kereskedelmi repülőtérré fejlesztése kapcsán kinyilvánítja, hogy nem tudja elfogadni a leendő
repülőtér olyan működtetését, amely azzal járna, hogy Balatonalmádi közigazgatási területe felett repülőgépek le- és felszállása történne. ...A Képviselőtestület utasítja a Jegyzőt, hogy az elfogadott Határozatot küldje meg Veszprém Megyei Jogú Város és Szentkirályszabadjai Nagyközség Képviselőtestületének. Határidő: 2006. július 10."

Balatonalmádi Város Önkormányzata fenti határozatának tudatában 2006. szeptember 26-án Önök aláírták Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzataival a reptér adásvételi szerződését, majd párbeszéd helyett cinikus módon városunk fölé terveztették a fel és leszállópályákat. Az előzetes vizsgálati eljárás elindítását pedig gondosan a nyári vakáció kezdetére időzítették, talán reménykedve, hogy a véleményezési határidőig a terv "észrevétlen" marad. Mélységesen felháborító és tisztességtelen tehát Almádi városának jogos érdekvédelmét és tiltakozását dehonesztáló jelzőkkel illetni és az Önök saját mentségére, késedelmességük okaként feltüntetni.

Ezenkívül szeretnénk ezúton is hangsúlyozni, amennyiben ez elkerülte volna – a lakosság akaratára és a környezettudatosságra eddig is "rendkívül érzékeny" – figyelmüket, hogy Balatonalmádi, más településekkel és civil szervezetekkel karöltve a jövőben is minden eszközzel küzdeni fog azért, hogy ez a környezet romboló terv ne valósulhasson meg. Jó lesz, ha ezt figyelembe veszik, mielőtt további szerződéseket írnak alá a befektető urak, akiknek "csak térkép e táj".

Balatonalmádi, 2009. november 3.
Kelet-Balatoni Légtérvédő Egyesület

Mellékeljük Balatonalmádi Város Önkormányzatának 2009. november 12.-i határozatát: Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért a Kelet-Balatoni Légtérvédő Egyesületnek a Veszprém-Szentkirályszabadjai repülőtér beruházójához írt nyílt levelének tartalmával.

 

Szerkesztőségünk megkereste a BudaWest Airport Zrt.-t, ahol közölték: később kívánnak reagálni a légtérvédők levelére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!