Szép, egyedi darabok készülnek a foltvarrással

A tevékenységhez rengeteg türelem, figyelem, kreativitás szükséges, az előkészületek pedig hosszadalmasak is lehetnek. Az ajkai Simon Tiborné több tanfolyamot elvégzett, számos kiadványt elolvasott, mire eljutott arra a szintre, hogy ránéz egy anyagra, és már tudja, mire használható, fejben pedig összeállít egy nagyobb terítőt vagy függönyt is. Mandi, ahogy mindenki ismeri a városban, tanítja is a technikát.

Tisler Anna

- A legegyszerűbbel kezdjük, amikor papírból négyzetet vágunk ki, ruhaanyagból pedig egy nagyobb négyzetet, megvarrjuk a széleit, levesszük róla a papírt - mesélte a készítés titkát. - Az így kapott négyzeteket összeillesszük úgy, hogy a szélei is pontosan illeszkedjenek, megvarrjuk, a hátuljára tesszük a fríz lapot majd egy másik anyagot és összevarrjuk azokat. Miután végeztünk, vasaljuk le.

Varrni lehet kézzel és géppel is, Mandi szerint a kézi készítés az igazi. Aki már gyakorlottabb, próbálkozhat háromszöggel, körrel is. Divat a foltvarrással készült válltáska, és van, aki ruhát varr ezzel a technikával.

Mandi babákat készít és öltöztet. Elmondta, szabásminta alapján dolgozik, a baba törzsét és végtagjait vattával keményre kell tömni. Az archoz a keményítőbe mártott pamut anyagot sablonra erősítik. Száradás után lehet festeni azt. A babát lehet öltöztetni. elkészítette a városlődi krisztkindli előadásához használt leány és fiú jelmezeket. Fa talpra rögzített kukoricacsutkából készített csutkababát, amelyet az elmúlt századbeli parasztasszonyok jellegzetes hosszú szoknyájába és alsószoknyájába bújtatott.

Készített foltvarrással mezei nyulakat, valamint Mary Poppins figurát. Miután elhatározta, mit szeretne készíteni, megtervezi, milyen és mekkora anyagból varrhatja meg. Kiválasztja a megfelelő darabokat, majd elkezdi a szabást. Ha minden darab készen áll, kezdődhet az összeállítás nagy figyelmet igénylő és időigényes folyamata.

- A munkához bármilyen anyagot felhasználhatunk, ha azok illenek egymáshoz - tudtuk meg. - Én régi, megunt vagy kinőtt ruhákból, ingekből is dolgozom, és bárhol járok, nézegetem az anyagokat, ami tetszik, abból vásárolok. A színek és formák kiválasztásánál ügyelek arra, hogy azok jól mutassanak együtt. Egy régi fotelra bútorszövetből varrtam huzatot.

A foltvarrott holmikat mosogépben is lehet tisztítani.

(Fotó: Tisler Anna)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!