Kiadatási őrizetbe vehetik csütörtökön Ausztráliában Charles Zentait

Budapest/Perth - Csütörtökön vehetik kiadatási őrizetbe Ausztráliában Charles Zentait (Zentai Károly), akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert.

MTI

A perthi szövetségi bíróság október 8-án hozott határozata szerint Zentai kiadható Magyarországnak. A bíróság akkor két hetet adott Zentainak és ügyvédeinek, hogy felső bírósághoz forduljanak. A határidő csütörtökön, nyugat-ausztráliai idő szerint délután fél ötkor (közép-európai szerint délelőtt fél 11-kor) jár le, ezután Zentai automatikusan kiadatási őrizetbe vehető. 

A WA Today ausztrál hírportál jelentése szerint sem a szövetségi hatóságok, sem Zentai családja nem nyilatkozott az eljárásról. Zentai fia, Ernie Steiner egy SMS-üzenetben annyit közölt, hogy a média fokozott érdeklődése súlyosbította apja szívbetegségét, ezért nem akar részleteket elárulni arról, mi fog történni csütörtökön.

Arról, hogy a 88 éves férfit valóban kiadják-e, az ausztrál belügyminiszter mondja ki a végső szót. Első fokon tavaly augusztusban született bírósági döntés, amely szerint Zentait kiadhatják a magyar igazságszolgáltatásnak. Az évtizedek óta Ausztráliában élő Zentait a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A kiadatást célzó jogi eljárás évek óta húzódik. Zentai, aki a hetedik helyen szerepel a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központnak a legkeresettebb háborús bűnösökről összeállított tízes listáján, következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy a kérdéses időpontban nem tartózkodott Magyarországon. Zentai többször aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon nem tisztességes eljárást folytatnának le ellene. 
Az ABC ausztrál közszolgálati rádió honlapján csütörtökön közzétett interjúban Zentai arról beszélt, hogy tart a következő hetektől, aggódik, milyen börtönben fogják elhelyezni, hogyan fognak bánni vele. Elképzelhetőnek tartotta, hogy akár hónapokig is fogva tartják majd, amíg a miniszteri döntés meg nem születik a kiadatásról.

Zentai kifejtette: azok, akik szerint vissza kellene térnie Magyarországra, és szembe kellene néznie az ellene felhozott vádakkal, nem ismerik a magyarországi helyzetet. "Azt mondják (Magyarországról), hogy demokrácia, de attól nagyon messze van" - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!