2009.06.22. 17:07
Olaszrizlingek éjszakája
Csopak - Magyarországon sok bortermő vidéken termesztenek olaszrizlinget, talán ebből van a legtöbb az országban, de sokak szerint a legjobb bor Csopakon készül belőle. Nem véletlen, hogy éppen ezen a településen építették ki az Olaszrizling tanösvényt, melyen megismerhető ez a szőlőfajta és a vándorok betérhetnek a közeli pincékbe egy kis szemléltető oktatásra is.
Szent Iván éjszakája a hagyományok szerint a legrövidebb, ilyenkor érdemes ébren maradni és valami kellemes elfogaltsággal tölteni az időt. Van ahol tábortüzeket ugranak át, hogy megtisztuljanak a gondoktól. Csopakon erre a célra néhány pohár olaszrizling elfogyasztását ajánlják.
Vendégek a Tóth Pincénél
(Fotó: Penovác Károly)
Ebben az évben nyolc pincészet várta a borbarátokat szombaton szürkülettől vasárnap hajnalig, mindenhol szép vendégsereg élt a lehetőséggel.
A vendégek megtapasztalhatták azt is, hogy minden dűlőben más íze van a bornak, sőt, még azonos helyen is eltérő ízű remekműveket készíthetnek az ügyes borászok, ha a szőlő eltérő érettségi állapotában szüretelnek, vagy más-más feldolgozási, érlelési technológiát választanak.