A francia kapcsolat - Két nép találkozása Tihanyban

Tihany - Nem csupán egy egymás közötti esemény ez, hanem a két nép találkozása. Az elmúlt évtizedben rengeteget változott Tihany, ez már egy másik világ, ezt már együtt építettük, ez maga Európa. Így üdvözölte Hervé De Charette, a francia St. Florent-Le-Vieil kisváros polgármestere a Tihannyal aláírt testvértelepülési szerződést.

Martinovics Tibor

A Nantes közelében fekvő háromezer lakosú várossal tizenegy éve van kapcsolata Tihanynak, szombaton ezt a partneri viszonyt tették hivatalossá. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a helyi polgármesteri hivatalban rendezett ünnepségen kiemelte: a történelmi és a kulturális hagyományok tekintetében is méltó és egyenrangú partnere lehet egymásnak a két település. 


St. Florent-Le-Vieil kisváros polgármestere Tihannyal testvértelepülési szerződést írt alá


- Európa egyik meghatározó kultúrája került ezzel hozzánk közel. Élő a két település közötti kapcsolat, amelynek révén a helyi művészeti csoportok, a sportegyesület, diákok és több civil szervezet is kijutott Franciaországba. 

Igyekszünk bővíteni ezt a partnerséget. Örömteli, hogy érezhetően egyre élénkebb a franciák érdeklődése a Balaton iránt - vélekedett Tósoki Imre, Tihany polgármestere, aki kérdésünkre hozzátette, a kapcsolatot a franciák kezdeményezték, aktivitásuk azonban azóta sem csökkent, hamarosan például helyi diákok utazhatnak majd ki Franciaországba nyelvet tanulni.


Az ünnepségen a korábban francia külügyminiszterként is regnáló Hervé De Charette polgármester Pro Tihany-emlékérmet és oklevelet vehetett át
(Fotó: Penovác Károly)


A francia delegáció közel egyhetes tihanyi tartózkodás után kedden utazik haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!