Schumacher kosarat adott Sólyomnak! - Mégsem ebédelnek együtt

Balatoncsicsó - Schumacher József polgármester visszautasította a köztársasági elnök ebédre szóló meghívását.

Győrffy Árpád

A Balaton-felvidéki település vezetőjét más polgármesterek társaságában szigligeti közös ebédre hívta Sólyom László, aki március 30-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba látogat.

A csicsói polgármester ma levélben válaszolt az elnöknek. A "meghívást nem áll módomban elfogadni, tiltakozásom jeléül a Nivegy-völgyi községeket sújtó törvények és intézkedések miatt."- írta. 

A negatívumok között felsorolja, hogy az érintett településeket a nemzeti park fennhatósága alá helyezték, aminek következményeként sokszor indokolatlan szigorúságot tapasztaltak, miközben a jelentős gazdasági lobbikkal szemben korántsem voltak ennyire szigorúak. 

A község lakóinak életét megkeserítő második csapásként a 2000 óta hatályos Balaton törvényt említi, harmadikként pedig annak tavaly decemberben életbe lépett módosítását, ami elnöki vétó után született.

A "törvény aránytalan és igazságtalan a belterületi ingatlantulajdonosokkal szemben. Tanácsadói teljesen szakmaiatlan szempontok szerint kérték a Köztársasági Elnök Urat, hogy visszaküldje átdolgozásra a Balaton törvényt... 

Határozott kérésünk, hogy szakértői ismerjék meg a problémáinkat és a Elnök Úr támogassa a törvény módosítását. Úgy véljük, az itt élő embereknek is vannak alkotmányos jogaik és nem lehet egy településcsoportot feláldozni a természetvédelem sokszor furcsán értelmezett érdekei miatt" - zárul a csicsói polgármester levele.

Megkerestük a köztársasági elnöki hivatal sajtófőnökét is, hogy lehetőséget biztosítsunk a reagálásra. Wéber Ferenc nem kívánta kommentálni Schumacher József lépését. Hogyha ez nekünk olyan nagy hír, akkor írjunk róla - kaptunk engedélyt. Ugyanakkor a lelkünkre kötötte, hogy csak két szót írhatunk az elnöki hivatallal kapcsolatban: "nem kommentáljuk".

(Fotó: Győrffy Árpád)
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!