2009.03.27. 16:53
Egy kategóriával jobbak
Badacsonytomaj - Tizenkettedszer szervezte meg a Veszprém Megyei Agrárkamara tegnap a palackos borok megyei versenyét a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben.
A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült palackozott,illetve palackozásra szánt, címkével ellátott borokat, illetve a Veszprém megyében lévő borászati üzemekben készült pezsgőket lehetet benevezni.
Téli Róbert, a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára elmondta, ezúttal hatvanhat termelő összesen 220 bort és egy habzóbort küldött versenybe. A borok húsz százaléka olaszrizling volt.
A borok bírálatát hat bizottságban végezték el a szakemberekből álló zsűri tagjai
(Fotó: Penovác Károly)
Érdekes, hogy bár megyénkben a borvidékeken főként fehérborokat érlelnek, ötven vöröset is beneveztek a gazdáik. A bírálatot hat bizottságban végezte az elsősorban megyei szakemberekből álló zsűri, melyek munkáját dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem professzora fogta össze.
Ebben az évben Szekszárdról hívtak meg szakértő vendéget, Ferenc Vilmos, a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának alelnöke személyében.
A szigorú ítészek nagyon elégedettek voltak a versenybe küldött borokkal. Négy nagy aranyérmet adtak ki, melyek Badacsonyt és Balatonfüred-Csopak borvidékét képviselik. További 33 aranyérem talált gazdára.
Az elhangzott értékelés szerint a tavalyi évhez viszonyítva egy kategóriával javult a megye négy borvidékén a minőség.
Ez a borverseny a Pápai Szent György-napi Agrárexpo kísérőrendezvénye. A fődíjakat az április 17-i megnyitó ünnepségen adják át. A többi díj és oklevél a borászati napon jut el a borok termelőihez.