Egy kategóriával jobbak

Badacsonytomaj - Tizenkettedszer szervezte meg a Veszprém Megyei Agrárkamara tegnap a palackos borok megyei versenyét a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben.

Varga Ibolya

A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült palackozott,illetve palackozásra szánt, címkével ellátott borokat, illetve a Veszprém megyében lévő borászati üzemekben készült pezsgőket lehetet benevezni. 

Téli Róbert
, a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára elmondta, ezúttal hatvanhat termelő összesen 220 bort és egy habzóbort küldött versenybe. A borok húsz százaléka olaszrizling volt. 


A borok bírálatát hat bizottságban végezték el a szakemberekből álló zsűri tagjai
(Fotó: Penovác Károly)

Érdekes, hogy bár megyénkben a borvidékeken főként fehérborokat érlelnek, ötven vöröset is beneveztek a gazdáik. A bírálatot hat bizottságban végezte az elsősorban megyei szakemberekből álló zsűri, melyek munkáját dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem professzora fogta össze. 

Ebben az évben Szekszárdról hívtak meg szakértő vendéget, Ferenc Vilmos, a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának alelnöke személyében. 

A szigorú ítészek nagyon elégedettek voltak a versenybe küldött borokkal. Négy nagy aranyérmet adtak ki, melyek Badacsonyt és Balatonfüred-Csopak borvidékét képviselik. További 33 aranyérem talált gazdára.  

Az elhangzott értékelés szerint a tavalyi évhez viszonyítva egy kategóriával javult a megye négy borvidékén a minőség. 

Ez a borverseny a Pápai Szent György-napi Agrárexpo kísérőrendezvénye. A fődíjakat az április 17-i megnyitó ünnepségen adják át. A többi díj és oklevél a borászati napon jut el a borok termelőihez.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!