Kern: Pénz, szervezettség, médiatámogatottság nélkül Magyarországon semmit nem lehet megtenni

<b>Veszprém</b> - A képviselői költségtérítés összege tulajdonképpen elhanyagolható a költségvetés egészéhez képest, ugyanakkor abból a szempontból nagyon lényeges, hogy lehet-e különbséget tenni állampolgár és állampolgár között.

Halmos György

Ezen véleményét Kern Tamás politológus, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa közölte érdeklődésünkre Seres Mária népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban. 

A politológus szerint a kezdeményezés támogatható, mert a jelenlegi helyzet bőszíti az állampolgárokat. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a politikai osztály visszaél a politikai joggal. Kern Tamás hozzátette, hogy a politikai osztálynak demonstrálnia kéne, hogy nem egyenlőbbek az egyenlőnél. 

 Egy elszegényedő társadalomban sokak számára irritáló, hogy a 2002-2006 ciklusban több mint száz képviselő vett fel 17-18 millió forint körüli összeget költségtérítésként számla nélkül, miközben a vállalkozóknak mindenről el kell számolniuk. 

A kezdeményezés lehetséges kimenetelével kapcsolatban a politológus úgy vélekedett: amennyiben meglesz a 200 ezer érvényes aláírás, akkor a képviselőknek már a tavaszi ülésszakon dönteniük kellene, vagyis saját maguknak kellene kezdeményezniük a korlátozást. 

Ezzel megelőzhetnék azt, hogy népszavazást írjanak ki több milliárd forintért. Amennyiben nem lesz elégséges szavazat, mérlegelhetik, hogy kiírják-e vagy sem a népszavazást. Valószínűleg kiírják, viszont akkor az a népszavazás nem lesz kötelező érvényű, csak véleménynyilvánító.

Ha tágabban nézzük a politikai rendszert, az alapvető probléma az, hogy a civil társadalom az elmúlt húsz évben népszavazási kérdésekben nem tudott markánsan megjelenni. Lehet azon vitatkozni, hogy Seres Mária mögött állnak-e pártok vagy sem. 

Ha állnának, akkor már régen összegyűjötték volna a kellő aláírást - jegyezte meg. Tudomásul kell venni, hogy pénz, szervezettség, médiatámogatottság nélkül Magyarországon igazából semmit nem lehet megtenni. Ez azt mutatja, hogy a pártok erőfölénye a civil társadalommal szemben elég látványos - hangsúlyozta.

A pártokrácia a civil társadalmi kezdeményezéseket alapvetően nem tudja befolyásolni, ezért lehet jelzés értékű, ha összegyűjtik a 200 ezer aláírást. 

A magyar választópolgárok egy része ezek után akár azt is gondolhatná, hogy képes közvetlen demokratikus eszközökkel befolyásolni a politikát. 

Holott a magyar demokrácia parlamentáris demokrácia, vagyis nem arra lett kitalálva, hogy állandóan közvetlen demokratkius eszközökkel befolyásolják, csak kivételes esetekben. 

(Fotó: archív)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!