2009.01.20. 13:18
Mit együnk télen? - Receptek, ötletek, praktikák
<b>Veszprém</b> - A hagyományosan egészségmegőrző téli étrend követői januárban és februárban inkább a tápláló, melegítő ételeket fogyasztották, és február utolsó hetében kezdtek a böjtös, tisztító ételek felé fordulni, hogy felkészüljenek a szervezet salaktalanítására, a tavaszi nagyböjtre.
A téli hideg miatt mi is jól tesszük, ha több köles- vagy zabkását reggelizünk.
Aszalt és friss gyümölccsel gazdagíthatjuk. Ez gyorsan felmelegít, a hideg reggeleket kellemessé teszi.
Az idegrendszer számára valóságos felüdülést jelent az alma, a körte, a mazsola, a füge.
A kásának valót mossuk át és vízben főzzük lassú tűzön. A teljesőrlésű gabonából készült kenyér önmagában (de kevés mézzel vagy gyümölccsel fogyasztva) is egész táplálékunk lehet.
Vitamin- és ásványianyag háztatásunkat egyensúlyban tarthatjuk, ha minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk nyersen.
Alma, körte, karalábé, fekete retek, káposzta, cékla, sárgarépa, petgrezselyem gyökér, zeller - jelentheti azokat az alapanyagokat, amelyekből változatos salátákat készíthetünk citrom, hidegen préselt olaj, méz és dió, mogyoró segítségével.
Csíráztassunk búzát, lucernát, vízi zsázsát!
A nyers káposzta a májnak és az epének fontos gyógyszere. Savanyítva C-vitamin tartalma miatt is szeretjük. Igen hatásos a vese és a hólyag tisztításánál a héjában sült burgonya tormával.
Étkezés előtt fél órával fogyasszunk friss, lédús gyümölcsöket: almát, körtét! Az ízetlenebb kemény héjú almát, körtét érdemes meghámozni, mazsolával, fahéjjal vagy gyömbérrel ízesíteni.