Borosta

2014.12.03. 16:01

Fürjekkel foglalkozik Miczák László - A család teszteli a tojásokat

Veszprém - Nem is tudom, mióta ismerjük egymást, de abban biztos vagyok, hogy évek múlva is ilyennek fogom látni: végzi a munkáját, gyors, mégis türelmes, barátságos, közben meg szinte szétfeszíti az energia. Kattognak a fogaskerekek, Miczák László mindig töri a fejét valami jó dolgon.

Őrsi Ágnes

- Veszprémi vagyok, kereskedő-vendéglátósként végeztem. Dolgoztam is a kereskedelemben, a vásárcsarnokban, a két vágóhídon, de meguntam a bizonytalanságot. Az volt a gyakorlat, hogy amikor volt mit vágni, felvették az embereket, ha meg nem volt alapanyag, mindenkit elküldtek. Ezért választottam a közszolgálatot, a kereskedelemben és itt is emberekkel kell foglalkozni. Ez tetszik nekem, hiszen nyitott ember vagyok.

Megemlítem neki, hogy jó néhányszor láttam már őt a világhálón, és mindig nagy bulikról szóltak a hírek, erre elmosolyodik.

- Nem tudok egy helyben ülni, mindig tenni kell valamit. Volt több mint tizenegy évem, amikor két zenekarral dolgoztam. Nagyon élveztem a hatalmas utazásokat, rengeteg baráti kapcsolat szövődött, mert sokan és nagyon szerették ezeket a zenekarokat, és mi a haverommal voltunk a kapocs a fiúk és a rajongók között. Pólókat, CD-ket, relikviákat árultunk egy sátorban, de jó is volt! Amikor vége lett, kezdtem el azon gondolkodni, hogy ki kellene valamit találni, ami csak az enyém. Kertes házban lakunk, egy melléképület is van az udvarban, ezeket a lehetőségeket is hasznosítani akartam.

Így jutottak eszébe a fürjek. Na nem volt ez teljesen új gondolat, gyermekkorában az édesapja már tartott fürjeket. Igaz, akkor még más volt a helyzet.

- Még nem tudták, milyen egészséges a fürjtojás, nem volt ennyire szempont az egészséges táplálkozás. Eszembe jutottak a madarak, és két hónapon keresztül, miután a munkából hazaértem, csak az internetet bújtam, mindent tudni akartam. Az is nyilvánvaló volt, hogy számíthatok majd apukámra. Tavaly júniusban jött meg a keltetőgép postán, és rá két napra a száz tojás.

Miczák László fürjtojásokkal. Arra is nagyon figyelnek, hogy a madarak jól érezzék magukat
Fotó: Őrsi Ágnes

Egy fürjtojás átlagosan tíz gramm súlyú. Használják kozmetikai célokra, sok betegségre van jó hatással, immunerősítő, cukorbetegek is fogyaszthatják, több szempontból értékesebb a tyúktojásnál. Az interneten például egy erősítő kúrához napi négy-öt nyers fürjtojást javasolnak, maga a kúra 120 -240 darab tojást jelent.

- Hogy legyen egy kiszámítható mennyiség, nem kezdhettünk pár madárral. Természetesen minden papírt beszereztem, mielőtt az első kiscsirkék 17 nap után kikeltek a tojásból. Érdekes volt, én is kíváncsian vártam, hogy egy ilyen apró tojásból mekkora csirke bújik ki... Mire megszáradnak, felborzolódnak rajtuk a kis pihék, kétszer akkorának látszanak, mint maga a tojás, olyan diónyi méretűek. Hat -nyolc hetes korban érik el a felnőtt méretet, és elkezdenek tojni. Nagyon szeretem őket, kedvesek, szelídek, és a nap legjobb része az este, amikor összeszedjük a tojást. Szó nincs semmiféle nagyüzemről, ez hobbi. Arra is nagyon figyelünk, hogy a fürjek jól érezzék magukat: a ketrec alja egyenes fapadozat, szecskázott szalma van rajta, és minden ketrecben egy homokkal töltött fafiókot helyeztünk el, hogy tudjanak fürödni. Tápot kapnak, saját kukoricadarát, a kertből zöldet, tököt, sárgarépát, lóherét, tyúkhúrt, saját termesztésű zöldséget.

Természetesen a család teszteli a termést , Miczák László azt mondja, amióta áttértek a fürjtojásra, azt tapasztalták, hogy gyorsabban nő a haj, a köröm, lényegesen csökken a hajhullás. Kérdésemre, hogy hol tart a fürj-projekt , újabb tervekkel válaszol. Gasztronómiai kísérletekkel folytatja, izgalmas lehetőség például a főtt, füstölt fürjtojás fokhagymás lében. Azt mondja még, két éve nem nézett tévét, kizárt, hogy másra is használható idejét a doboz előtt töltse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!